Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

27 травня, 2011 - 00:00

Президент нагородив Віталія Коротича орденом князя Ярослава Мудрого

Президент України Віктор Янукович підписав указ про нагородження письменника та громадського діяча Віталія Коротича орденом князя Ярослава Мудрого, повідомив УКРІНФОРМ із посиланням на прес-службу глави держави. У телефонній розмові з В. Коротичем глава держави привітав його з 75-річним ювілеєм і підкреслив, що високо цінує його багатогранний талант. «Вдячний вам за внесок у справу популяризації української культури в світі», — сказав В. Янукович. Президент висловив сподівання під час особистої зустрічі обговорити з В. Коротичем багато важливих тем, зокрема, щодо сприйняття в світі сучасної України та кроків, які можна зробити, щоб наша держава стала ближчою та зрозумілішою світові. «Знаю, що ви є членом письменницького ПЕН-клубу. Вважаю, що Україні потрібно активніше співпрацювати з цією авторитетною інституцією», — зазначив В. Янукович.

«Укрзалізниця» 29 травня вводить новий графік руху на 2011 — 2012 роки

У межах нового графіка розроблено розклад для 350 пар потягів, з яких 193 внутрішнього сполучення, повідомив УКРІНФОРМ із посиланням на начальника головного пасажирського управління «Укрзалізниці» Олександра Іванька. Посадовець розповів, що у новому графіку руху збільшена періодичність курсування поїздів із Санкт-Петербурга до Євпаторії і Феодосії, із Москви до Феодосії, а також продовжено маршрут прямування поїзда Харків — Івано-Франківськ до Яремчі, а Харків — Мукачеве до Ужгорода. Новий графік передбачає курсування нових поїздів із Сімферополя до Донецька, Чернігова, Казані, Ростова, наголошує начальник головного пасажирського управління. «Загалом у графіку руху на 2011 — 2012 рр. прискорено майже 100 швидких і понад 25 пасажирських поїздів. Зокрема, на дві години скорочено час на шляху прямування від Києва до Сімферополя та зворотно для поїзда N 11/12 Київ — Сімферополь, поїзд N 1/2 Москва — Київ прискорився на одну годину, поїзд N40 Київ — Севастополь — на півгодини. Із 109 літніх поїздів, які задіяні у напрямку південних курортів, станом на 26 травня вже призначено 93 поїзда, з них 77 — на Кримському напрямку», — сказав О. Іванько. Для забезпечення перевезень буде підготовлено та задіяно близько 6 тисяч вагонів, з яких майже 2 тис. обладнані системами кондиціювання повітря.

Білоруська опозиція готує Всебілоруські народні збори

Білоруські опозиційні партії та профспілкові організації розпочали підготовку до проведення Всебілоруських народних зборів, повідомив голова Профспілки працівників радіоелектронної промисловості Геннадій Фединич вчора на прес-конференції в Мінську. «Сьогоднішня ситуація складається так, що багато людей звертаються по допомогу до профспілок, але в нас немає єдиного штабу, який міг би координувати протестні настрої людей», — сказав Фединич. Він пояснив, що 8 жовтня передбачається провести по всій країні одночасно збори для обговорення поточної соціально-економічної ситуації в країні. У свою чергу заступник голови Об’єднаної громадянської партії Білорусі Лев Марголін заявив, що на зборах звучатимуть вимоги негайного виходу у відставку всього політичного керівництва Білорусі. Керівник оргкомітету зі створення партії «Білоруський рух» Віктор Івашкевич заявив, що Всебілоруські народні збори буде проведено одночасно в декількох десятках міст. «Наша мета — вивести на площу людей, які зараз проводять мітинги в чергах, на кухнях, на робочих місцях. Наша мета — аби люди побачили, що їх багато, аби вони припинили думати, що від них нічого не залежить», — сказав Івашкевич. «Представники опозиції також мають вийти до людей, налагодити з ними комунікації, розповісти про те, які вони розробили антикризові програми», — додав він.

Нові пріоритети для саміту в Довілі

Вчора у французькому курортному містечку Довіль відкрився дводенний саміт лідерів восьми найбільших держав світу, під час якого, як очікується, обговорюватимуться зміни в країнах арабського світу, а також необхідність врегулювання мережі інтернет. Зокрема, Франція пропонує обговорити «еволюцію інтернету і його вплив на економічне зростання, зміни в наших суспільствах, а також його роль в просуванні прав людини і демократичних свобод, особливо в світлі «арабської весни». Як відзначають спостерігачі, колишні пріоритети світових лідерів боротьби з бідністю і глобальним потеплінням відходять на другий план, і основна увага тепер приділяється новим або раптово виниклим викликам. У їх числі такі. Чи варто світовим лідерам подумати про зміну стратегії в галузі ядерної безпеки — в світлі недавньої катастрофи на японській атомній електростанції «Фукусіма-1»? Чи підтримувати свободу інтернету чи піддати усесвітню мережу більшому контролю властей? І найголовніше — як знайти вихід із потенційно тупикової ситуації в Лівії і як реагувати на «арабську весну» в Єгипті й Тунісі (вже існують плани направити цим двом державам багатомільярдну допомогу для полегшення їх переходу до демократії). Крім того, темою дискусій на саміті в Довілі може стати ситуація в Сирії, де урядові війська продовжують жорстко придушувати антиурядові виступи.

ЄС не побачив прогресу в боротьбі України з корупцією

Європейський Союз відзначає відсутність прогресу в боротьбі з корупцією в Україні в 2010 році. Про це вчора на прес-конференції сказав голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, повідомляють Українські новини. «У сфері боротьби з корупцією не спостерігається прогресу», — сказав він, коментуючи звіт про хід реалізації європейської політики сусідства в 2010 році. Крім цього, представляючи цей звіт, Тейшейра підкреслив, що ЄС позитивно оцінив вибори Президента в 2010 році й розкритикував вибори місцевих органів влади, які проводилися в жовтні 2010 року. Також ЄС бачить певний прогрес у проведенні судової реформи, але вважає, що в її результаті був посилений вплив виконавчої галузі влади на суди. У звіті також вказується, що в 2010 році в Україні спостерігалося вибіркове застосування юстиції та застосування юстиції в політичних цілях. ЄС відзначив певний прогрес у економічній сфері, зокрема, консолідацію фіскальної системи країни й прийняття змін у законодавство про систему держзакупівель. У цілому, Євросоюз вважає, що відсутність прогресу в деяких сферах економіки й політики України є наслідком відсутності політичної волі влади, а також відсутності необхідних для цього інститутів влади. У той же час Тейшейра підкреслив, що питання про перегляд перспектив підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС тепер не ставиться.

У доповіді щодо поступу країн Європейської політики сусідства в 2010 році говориться про те, що «в Україні спостерігається погіршення ситуації з засадничими свободами — наприклад, зі свободою медіа та зібрань, а також із демократичними стандартами». У Євросоюзі вважають, що ці реформи мали б ѓрунтуватися на кількох важливих заходах, уже вжитих у 2010 році, — на законі про реформу газового сектору, який відчинив двері для вступу України до Енергетичного співтовариства, чи на законі про доступ до публічної інформації.

Греки протестують проти заходів економії

Рух «занепокоєних громадян», організований за прикладом аналогічного суспільного руху Іспанії, організував одночасні акції у низці міст Греції. В Афінах не менше двох тисяч осіб зібралися на площі Синтагма перед грецьким парламентом, щоб висловити протест проти скорочення зарплат і пенсій та урізування державних витрат, які призвели до посилення спаду в економіці і зростання безробіття. Греція реалізує жорстку програму бюджетної економії в обмін на кредитну підтримку ЄС та МВФ у розмірі 110 млрд євро. Уряд країни оголосив про нові скорочення обсягом 6 млрд євро в поточному році і 22 млрд євро — в 2012-2015 роках. Акції, аналогічні афінським, пройшли також в інших великих містах, зокрема, в Салоніках, Волосі, Катеріні. Учасники демонстрацій підкреслюють, що не належать до яких-небудь політичних і профспілкових рухів. Згідно з опитуваннями громадської думки, проведеними минулого тижня, близько 60% опитаних у Греції не підтримують економічного курсу уряду.

Газета: