Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

19 листопада, 2010 - 00:00

У Черкасах із безлічі клаптиків створили полотно толерантності

Назвали його «полотном миру». Дітлахи та молодь пронесли панно центральною вулицею міста і розклали на площі Тараса Шевченка біля драматичного театру. Як розповіла «Дню» координаторка дійства Ольга Галушко, полотно зшивали із маленьких клаптиків, на яких жителі області малювали, вишивали та писати своє бачення толерантності. «Головною метою акції є примноження та закріплення серед черкащан мови миру та толерантності, протидія поширенню ксенофобії, ворожнечі та нетерпимості. А ініціаторами стали Черкаський обласний молодіжний ресурсний центр, студенти Інституту природничих наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, школярі міста і області, молодіжні громадські організації та волонтери», — розповіла Ольга Галушко. Цікаво, що до створення полотна долучилися жителі Тальнівського, Смілянського, Канівського, Маньківського, Городищенського, Кам’янського районів Черкащини. Також неабияку активність виявили учні черкаських шкіл і навіть структурні підрозділи Черкаської обласної державної адміністрації. Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

Секрети Жолдака й таємниці Єрофеєва

24 листопада в МЦКМ (колишньому «Жовтневому палаці») кияни вперше побачать спектакль Андрія Жолдака «Життя з ідіотом» за Віктором Єрофеєвим у виконанні Національного театру Раду Станка (м. Сибіу, Румунія). За словами режисера, його нова робота «є спробою вплинути на дії властей художніми методами. Моя відповідь на всю українську ситуацію. Ідеться про вельми скандальну постановку. Адже Вовочка Єрофеєва — це той же князь Мишкін Достоєвського, але в сучасних умовах. Я виношу художній вирок Україні. Так більше жити не можна». Спектакль виконується румунською мовою в перекладі українською й англійською, його не радять переглядати дітям до 18 років. Переклад і адаптацію тексту здійснила Марія Дінеску, художник — Тіта Дімова, Андрій Жолдак виступає в трьох іпостасях: сценариста, режисера й сценографа. За словами продюсера Катерини Жолдак, у Києві також пройдуть безкоштовні майстер-класи Андрія Жолдака й Віктора Єрофеєва (вхід за реєстрацією на сайті). 23 листопада о 13.30 — урок від Жолдака (тема зустрічі: «Робота режисера з актором у сучасному театрі — секрети»), а 24 листопада о 11.00 — від Єрофеєва, який розкриє «Таємницю літератури — в непізнанності її витоків»). Культурно-освітній центр «Майстер-Клас» виступає партнером прем’єрного спектаклю в Києві. Нагадаємо, проект Національного театру Раду Станка міста Сибіу (Румунія) створений у рамках програми «Сибіу — культурна столиця Європи-2007». Національний театр Раду Станка — провідний театр Румунії, володар кількох престижних міжнародних нагород. Театр гастролював у Японії, Південній Кореї, Росії, США, Канаді та багатьох європейських країнах. У нашій столиці театр виступатиме вперше, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

Баррозу: Грузія має подати заяву на вступ до ЄС

Грузія повинна подати офіційну заяву на вступ до Європейського Союзу, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на спільній прес-конференції із президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі в Брюсселі, передає trend.az. «Надалі це поглибить відносини між Грузією та ЄС і зробить вашу країну привабливішою у сфері енергетичних інвестицій», — заявив Баррозу. Він нагадав про зобов’язання Євросоюзу перед грузинською територіальною цілісністю та суверенітетом. «ЄС ніколи не прийме окупацію будь-якої частини Грузії й закликає всі країни визнати грузинську територіальну цілісність», — підкреслив Баррозу, додавши, що ця позиція «ніколи не зміниться». Він також назвав Грузію головним партнером Євросоюзу, зауваживши, що відносини між ЄС та Грузією «розвиваються в позитивному напрямі й прогресують». У свою чергу Саакашвілі підкреслив, що інтеграція в ЄС — це «геополітичний вибір» Грузії. «Вибір Грузії — Європа, й альтернативи немає», — заявив він. Саакашвілі також зауважив, що Грузія реалізує інтенсивні реформи в надії приєднатися до ЄС: «Звісно, це довгий процес, але ми робимо все необхідне, аби прискорити його», — підкреслив грузинський лідер.

Ахмадінежад ставить Європі умови

Якщо Європа збирається купувати іранський газ, вона має здолати перешкоди у своїх відносинах з Іраном. Про це заявив президент Ісламської Республіки Іран Махмуд Ахмадінежад на прес-конференції в Баку. «Європа розглядає ядерну програму як проблему, — зауважив він. — Це не має стати перешкодою при закупівлі газу». Окрім цього, Ахмадінежад також зазначив, що НАТО не несе загрози для його країни. «НАТО не здатне відіграти роль у майбутніх світових розробках», — заявив він і додав, що «час, коли для вирішення політичних питань використовувався військовий потенціал, пішов у минуле».

Сара Пелін вважає, що зможе перемогти Обаму

Екс-губернатор Аляски і колишня кандидатка у віце-президенти США Сара Пелін висловила нещодавно бажання балотуватися на посаду президента країни 2012 року, заявивши при цьому, що зможе отримати перемогу над Бараком Обамою. «Я спостерігаю за країною і бачу, що робиться зараз, і ... намагаюся проаналізувати, чи буде це (участь у наступних президентських виборах) добре для країни, для моєї сім’ї», — заявила Пелін в інтерв’ю ABC. На запитання журналіста: «Якщо ви балотуватиметеся, чи зможете ви перемогти Обаму?» Пелін відповіла ствердно: «Я так вважаю». Разом із тим Пелін поки не заявляла, що обов’язково братиме участь у майбутніх виборах, проте вже вдруге публічно каже, що «серйозно розмірковує над цим». Нагадаємо, 2006 року Сара Пелін стала першою жінкою, яка обійняла посаду губернатора штату Аляска. 2008 року була висунута Джоном Маккейном кандидатом на посаду віце-президента США. У липні 2009 року Пелін склала з себе повноваження губернатора штату Аляска. Після цього вона написала і видала книгу мемуарів, за яку отримала не менше ,25 млн., працює на телеканалі Fox News ведучою, а також викладає в Університеті штату Айдахо. До речі, в останньому опитуванні республіканців про висунення кандидатури на президентські вибори 2012 року Пелін заручилася підтримкою 16% голосів респондентів, розділивши друге місце з колишнім губернатором Арканзасу Майком Хуккабі. На першому місці з 19% опинився колишній губернатор Массачусетсу Мітт Ромні.

Газета: