Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Корова не винна?

У гучній історії з масовим отруєнням дітей у Донецьку, схоже, шукають «стрілочника», а не причини
8 квітня, 2011 - 00:00

Майже весь поточний тиждень «шахтарська столиця» стурбована долею немовлят, які потрапляють до міських лікарень з діагнозом гостра шлункова інфекція. Останніми днями таких маленьких мучеників набралося аж 51. У хворих малюків спостерігається висока температура й розлад травлення. Усі вони напередодні споживали продукцію однієї з районних дитячих молочних кухонь. Цей спеціалізований заклад терміново зачинили на ревізію. За інформацією начальника управління охорони здоров’я Донецького міськвиконкому Геннадія Нефедова, перевіряється також сільське господарство «Тепличне», звідки в дитячі кухні постачалося коров’яче молоко.

На зустрічі з місцевою пресою керівник державної санітарно-епідеміологічної служби України Сергій Риженко, який терміново прибув до міста, пообіцяв підключити до розслідування прокуратуру і суворо покарати винних: «Штрафами ніхто не відбудеться». Від нього ж присутні дізналися про першу робочу версію медиків: причиною масового захворювання стала ротавірусна інфекція, тобто «шлунковий грип». Збудників саме цієї хвороби виявили під час позапланового обстеження працівників молочної кухні у 70-річної санітарки. Головлікар міської лікарні № 1 Володимир Совпель конкретизував продукт, на який упала підозра поширення зарази: «Єдиний немеханічний вихід продукції — це сир, що фасується ручним способом. Ми не виключаємо, що саме так усе відбулося». Остаточну ж крапку в діагностуванні дитячої епідемії мають поставити аналізи, результати яких, проте, відчутно запізнюються.

Тим часом незалежні експерти в регіоні висловлюють сумнів, що надзвичайну подію, в якій постраждали понад півсотні донецьких дітей, спричинив відносно легкий щодо перебігу хвороби вірус «шлункового грипу»: на їхню думку, симптоми вказують, скоріше, на стафілокок, що становить набагато більшу небезпеку. Але в такому разі ця прикра справа має вийти за межі районного чи міського масштабів.

Та не тільки чиновників у білих халатах зачепив скандал. За іронією долі, дитячу молочну кухню, яку нині звинувачують у заподіянні шкоди малюкам, було урочисто відкрито в обласному центрі лише в грудні минулого року. Тоді, розрізаючи червону стрічку, донецький голова Олександр Лук’янченко звітував, що з бюджету міста виділено 800 тисяч гривень, аби, мовляв, 10 тисяч наймолодших городян не залишилися без повноцінного харчування. «Там найсучасніше устаткування», — стверджує тепер В. Совпель. Утім, як нескладно зрозуміти, від закуплених за валюту автоклавів і стерилізаторів користі аж ніякої, якщо немає одноразових рукавичок або елементарної звички мити руки після вбиральні.

Щодо самих хворих діточок, то за останніми даними, 23 з госпіталізованих малюків перебувають у стані середньої важкості, решта поступово одужує. Медики запевняють, що в жодному разі загрози життю маленьких пацієнтів немає. Однак на популярному донецькому сайті з’явився відкритий лист жителя міста, який називає себе батьком одного з постраждалих немовлят. Як заявив останній, класти недужу дитинку в одну з міських лікарень йому довелося по блату, захопивши з дому все необхідне — від ліків до постільної білизни й подушки. А сусідка по палаті, яка терміново примчала вночі рятувати свого синочка, мусила підстелити на іржаве ліжко власну куртку. Мабуть, державній комісії, яку створено в Донецьку за фактом надзвичайної події, слід було б узяти до уваги й цю формально анонімну заяву. Інакше гарантувати, що така сумна «молочна історія» не повториться в майбутньому, навряд чи вдасться.

До речі, останній схожий випадок на Донеччині стався не так уже й давно: влітку 2009 року понад 50 вихованців дитячого табору відпочинку «Червона гвоздика» отруїлися неякісною їжею, у зразках якої згодом виявили стафілокок.

Сергій КОРОБЧУК, Донецьк
Газета: