Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Краще сьогодні, ніж післязавтра

Продовольча безпека «житниці Європи» під питанням
22 березня, 2000 - 00:00

На базі комітету харчової промисловості, що ліквідується, Кабмін створює Державний департамент продовольства, якому буде доручено функції урядового органу державного управління. Перейменування вийшло симптоматичним і, схоже, відбиває нинішню ситуацію із продовольством у колишній головній житниці Європи.

Як повідомило «Дню» джерело у Мінагрополітіки, в країні значно знизилося споживання м’яса, молока, овочів та фруктів на душу населення. У містах і селах голодують і старі, і діти. Бідність населення сьогодні, на думку експертів «Дня», стає головним складником проблеми продовольчої безпеки, про що свідчить і той факт, що саме цій темі може бути присвячене наступне засідання Ради національної безпеки та оборони України.

У багатьох великих містах різко зросли ціни на хліб. За даними джерела «Дня», у зв’язку з цим уряд, який має у держрезерві трохи більше за 1 млн. тонн зерна (минулого року його зібрано 24 млн. тонн — менше не було за весь післявоєнний час) вирішив «вкинути» на ринок 200 тисяч тонн, щоб збити зростаючі ціни.

Песимістичні прогнози і на урожай нинішнього року, хоч чиновники Мінагропрому уже заявили про намір зібрати 28 млн. тонн. Президент Української ліги підприємців агропромислового комплексу, народний депутат Леонід Козаченко в інтерв’ю «Дню» поставив цю цифру під сумнів. За його словами, урожай цього року буде ще меншим, ніж попереднього, бо земля, попри всі «заходи», залишиться незасіяною, голою. На думку Л.Козаченка, на селі є безліч проблем, які неможливо вирішити: дефіцит ресурсів, відсутність коштів у господарств, труднощі у їх реформуванні. Л.Козаченко назвав чиновників агропрому дуже великими оптимістами. На його думку, реформу на селі слід було починати ще 3 року тому, коли ресурси аграріїв були не такими убогими...

Однак почати краще сьогодні, ніж післязавтра. І, хочеться вірити, що перший крок уже зроблено — «хворому» поставили діагноз: у державі є проблема забезпечення продовольством. Щоправда, щоб вирішити її, однієї констатації фактів недостатньо.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: