Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Крим — найбезпечніше місце для самітів

19 серпня, 2000 - 00:00

У Ялті розпочався неформальний саміт СНД. Цими днями внутрішнє життя в Криму вщухло. Вже понад тиждень у Криму працюють всілякі служби адміністрації Президента, Кабміну, МЗС, МВС, СБУ. Є все — патрулі й пости на дорогах, перевірки документів, кортежі автомобілів на гірських трасах. Загалом, як повідомив журналістам міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко, для забезпечення безпеки задіяно понад 7 тисяч осіб щодня. Під постійною охороною кожен метр дороги з аеропортів Сімферополь і Бельбек до Лівадійського палацу, де проходить саміт, і місць розселення його учасників. Ведеться контроль за всіма місцями масового скупчення людей на Південному березі, вздовж берега виставлено катери й кораблі військово-морської прикордонної варти України. Продумано навіть дрібниці — наприклад, які продукти постачаються здалеку, а які — з кримських сільгосппідприємств. Як сказав Юрій Кравченко: «Україна — це найбезпечніше місце для проведення зустрічі глав держав».

Програма саміту в останню хвилину була змінена. Як повідомив прес-секретар Президента України Олександр Мартиненко, глави держав вирішили утриматися від запланованої культурної програми — відвідання фольклорного фестивалю, прогулянки на теплоході «Тарас Шевченко». Президенти вважають, що під час трагедії в Баренцевому морі це було б неетично. До речі, до останнього моменту не було відомо, чи зможе прилетіти на саміт президент Росії Володимир Путін. Леонід Кучма «з розумінням» поставився до неучасті в зустрічі президента Узбекистану Іслама Карімова. З тієї ж причини — через активізацію озброєних загонів ісламістів — не зможе бути присутнім президент Киргизії Аскар Акаєв. Задовго до початку зустрічі про свою неучасть у ній повідомив Сапармурат Ніязов.

Учора у Форосi вже пройшли перші неофіційні зустрічі й попередні обговорення актуальних тем. Планувалося, що i головна частина програми — зустріч усіх глав держав — відбудеться в Лівадійському палаці, в тій же Білій залі, що й Ялтинська конференція СРСР, США і Великобританії в лютому 1945 року. Але це теж було змiнено в останню мить. Зустрiч перенесено до Фороса, на дачу «Зоря». У прес-центрі саміту акредитовано понад 270 журналістів.

Те, що Президент України вибрав місцем проведення неофіційної зустрічі лідерів країн СНД саме Крим, не випадково, повідомила «Дню» прес-секретар постійного представника Президента України в Криму Анатолія Корнійчука Марія Лашкіна. «Крим — це міні-карта світу. Тут проживає більш ніж сто національностей і нам поки вдається конструктивно розв’язувати багато національних проблем, незважаючи на всі песимістичні прогнози», — вважає Корнійчук. На думку Кучми, сама природа півострова, гостинність жителів цього краю надихають на мудрі, зважені рішення. Тому він упевнений, що зустріч перших осіб країн СНД буде корисною й плідною, а домовленості взаємовигідними і тривалими. «Спілкування в будь-якій формі корисне для розуміння іншої людини, а тим паче в неформальній обстановці лідерів братських країн. Можливо, ця зустріч дозволить віднайти неординарні шляхи розв’язання проблем, що накопичилися, й відкриє нові можливості для існування Cпівдружності незалежних держав», — наголосив Анатолій Корнійчук.

До речі, Путін під час своєї відпустки в Сочi вже провів декілька двосторонніх зустрічей з главами деяких держав СНД, і саме тими, хто вважав за краще в Ялту не їхати. Та й практика вже давно свідчить про велику ефективність відносин типу ГУУАМ — просто тому, що їхня проблематика більш актуальна й ефективна, ніж проблематика СНД. Якихось кардинальних рішень під час ялтинського саміту й не планувалося.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Ялта—Сiмферополь
Газета: