Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Криза «на паях»

Кримські татари загострюють земельне питання
14 березня, 2001 - 00:00

Вимагаючи перепаювання землі в селі Урожайному Сімферопольського району, кримські татари влаштували пікет біля будинку сільради, а коли місцеве начальство відмовилося вислухати їхні вимоги, пікетники зняли з петель двері сільради і спалили їх у вогнищі. До села терміново прибули представник Президента України в Криму Анатолій Корнійчук, заступник голови Ради Міністрів АРК Сергій Веліжанський, які вели переговори з пікетниками. У Криму не є особливою таємницею, що пікет та посилення вимог щодо паювання землі — проблеми, яка не вирішується впродовж уже тривалого часу, цього разу приурочено кримськими татарами до перебування на півострові Президента України у сподіванні на те, що він почує їх і вникне в цю проблему.

Коментуючи подію для «Дня», Сергій Веліжанський сказав, що він не сприймає екстремізму, вияви якого мали місце в Урожайному, однак подія виявилася результатом, з другого боку, крайньої напруженості з паюванням землі в цьому селі, а з другого — тим, що «адміністрація Сімферопольського району недопрацьовує в цьому питанні». На його думку, «земельною проблемою адміністрації треба було займатися серйозніше».

Сергій Куніцин у вівторок на засіданні уряду Криму сказав, що «уряд Криму не сприймає тиску на владу, і це може спричинити вельми небажані політичні наслідки для республіки». Він зазначив, що коли подібні дії з боку лідерів меджлісу триватимуть і далі, «я надішлю Президентові України подання про виведення зі складу Ради представників кримськотатарського народу при Президенті таких лідерів».

Сергій Куніцин сказав, що події мають кілька причин: «Вони полягають у тому, що, по-перше, недопрацьовує глава адміністрації Сімферопольського району Володимир Закорецький і деякі інші глави адміністрацій. Я попереджав Закорецького, що за його потурання і нерозв’язання ним цих питань виникла складна ситуація… Нічого не робиться, уряд не збирається працювати за главу адміністрації. Якщо протягом тижня ви не зробите належних висновків, я надішлю подання про звільнення вас із посади глави адміністрації». Точно так само Сергій Куніцин попередив голову рескомзему, міністра АПК, голову рескомнацу. «Проблема перепаювання не може бути вирішена на рівні Криму. Вона може бути вирішена тільки у Верховній Раді України або рішенням Кабінету Міністрів України, а ми для цього повинні завершити цю роботу», — підкреслив глава кримського уряду.

Під час переговорів у селі Урожайному представники влади та кримські татари шукали можливі варіанти розв’язання проблеми. Сергій Веліжанський сказав, що, на його думку, «коли в селі Урожайному проживає 28 відсотків кримських татар, то було б справедливо, якби вони одержали 28 відсотків розпайованої землі». Однак така пропозиція серед кримських татар, які хочуть, аби землю одержали всі їхні співвітчизники, що проживають у селі, крім дітей, у розмірі середнього паю, «відгуку не знаходить». Вони кажуть, що коли дану проблему не буде вирішено, то вони вимагатимуть, аби паювання землі в Криму взагалі не було, позаяк на їхній батьківщині вся земля належить кримським татарам. «Це також крайня позиція, яка не буде сприйнята суспільством», — сказав Сергій Веліжанський.

Ситуація в селі складна, зазначив Сергій Веліжанський, «люди вже не вірять ні в які комісії, тому домовилися підготувати проект указу Президента про те, щоб припинити видання земельних сертифікатів у Криму терміном на один місяць і в цей час пошукати шляхи до реального вирішення проблеми…»

Тим часом ситуація з протестами кримських татар проти вже усталеної в Криму практики паювання землі загрожує великими ускладненнями. Річ у тім, що, з одного боку, чинне законодавство не враховує кримських особливостей і не передбачає права отримати землю тих кримських татар-репатріантів, які не встигли або не змогли після повернення стати членами КСП. З другого боку, адміністраціями на місцях допущено чимало порушень законодавчих норм при розподілі землі колишніх КСП, а тому кримські татари вимагають перевірки законності розподілу землі та її перепаювання на нових, справедливіших началах. У рамках нинішнього законодавства, що не передбачає подібних дій, вирішити дану проблему неможливо. До того ж кримські татари висувають вимогу створити в Криму резерв землі для виділення її тим репатріантам, які ще мають повернутися до Криму в майбутньому. На їхню думку, до депортації 70 відсотків вивезених з Криму кримських татар жили в сільській місцевості і були членами колгоспів, які існували на той час. А оскiльки вони були вивезені насильно, то їх право на одержання землі повинно враховуватися автоматично за фактом повернення з депортації. Проте поки органи влади ані в Криму, ані в Києві не знайшли продуктивного шляху вирішення кримської земельної проблеми. Поки це рішення не буде знайдене, напруженість і незадоволення репатріантів зберігатиметься й надалі…

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: