Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Культура проти рейдерства: протистояння продовжується

10 серпня, 2007 - 00:00

Кілька місяців поспіль за Андріївський узвіз йде завзята боротьба між «духовним» та «матеріальним». На сторінках газети «День» вже неоднарозово з’являлася інформація про перебіг насильницького захоплення чиновниками-рейдерами культурних інституцій та коментарі діячів мистецтва з цього приводу. Вкотре усвідомивши, що розраховувати на належну реакцію не варто, творча інтелігенція Києва вирішила використати останній засіб захисту своїх конституційних прав. Таким засобом став одноденний попереджувальний страйк усіх, хто має стосунок до культурно-мистецької і видавничої діяльності на теренах київської громади.

Об’єднавшись в Громадський комітет порятунку культурного середовища м. Києва «Культура проти вандалів», столичні діячі мистецтва під керівництвом Євгена Карася 8 серпня у приміщеннях галерей «Ательє-Карась» та «Совіарт» провели благодійну виставку та акцію «Культура проти рейдерства». Мета цієї акції — ще раз привернути увагу суспільства до дискримінаційної політики органів влади стосовно тих, хто зберігає культурне надбання і нині творить сучасні культуру, мистецтво, книгу.

За останніми даними у вирі подій, художники Андріївського узвозу домоглися часткового вирішення проблеми — голова Подільської районної держадміністрації Євген Романенко повідомив, що термін оренди галерей може бути продовжений (див. «День» №123 за 27 липня 2007 р.).

Проте, виявляється, ідучи на послаблення, влада готує інші непередбачувані для мистецького середовища кроки: передача приміщень комерційним структурам, підвищення цін на оренду тощо.

Президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін прокоментував дії чиновників: «Проблема, з якою довелося зіткнутися всьому Андріївському узвозу, до кінця не вирішена. По-перше, договір на продовження оренди приміщення «Ательє-Карась» є лише формальним і не є документально підтвердженим. Це тільки декларація, яка ще не стала жодним юридично оформленим документом. По-друге, якщо навіть така угода буде підписана, чиновники зможуть поставити «на коліна» митців з посиланням на ст. 118 про «Закону про Бюджет України 2007 року» — орендодавець має можливість припинити дію угоди у випадку окремих обставин. Такі події торкнулися не лише Узвозу. Книгарня «Знання», що на Хрещатику, за документами, має право існувати лише до 16 жовтня. Що стане з книжками, з приміщенням, з книгарнею після цієї дати?! До того ж чиновники, які займаються цією жахливою справою, ще й заперечують якщо не свою причетність, то фактичність цих подій — за наявності документального підтвердження власних несправедливих рішень. Я можу з впевненістю сказати, що завдяки зусиллям організацій культури різних профілів та громадськості ми зможемо відстояти свої права та залишити в цілості творчі майстерні, театри, музеї галереї, видавництва. Попри всі намагання рейдерів, художники з Андріївського узвозу не підуть!».

У благодійній виставці «Культура проти рейдерства» взяли участь близько 30 українських митців, серед яких Петро Лебединець, Влада Ралко, Саша Макарська, Вадим Харабарук, Петро Малишко та інші. «Галерейна» частина коштів від виставки буде спрямована на проведення акцій, маніфестацій та юридичний супровід боротьби.

Катерина БІЛОКОНЬ, «День»
Газета: