Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Леонід КУЧМА: Головне — результат. А результат — позитивний

13 липня, 2004 - 00:00

Президент України Леонід Кучма заявляє, що він не підтримає єдиного кандидата від влади Віктора Януковича, як і будь-якого іншого претендента на пост глави держави, якщо той відмовиться здійснити політичну реформу в країні. «Я не підтримаю жодного з кандидатів у президенти, у тому числі й Януковича, якщо ці люди будуть проти реформи. Значить, ці люди будуть проти України. Реформа — це реформа не для Кучми, не для Януковича, для Ющенка чи ще для когось. Вона потрібна Україні. Це розуміє переважна більшість політичних сил, і це розуміють і в «Нашій Україні». Тільки цілі у нас сьогодні дещо різні. І бачення завтрашнього дня у нас різне», — заявив глава держави в неділю ввечері у телеінтерв’ю програмі «Епіцентр» на каналі «Студія «1+1», присвяченому 10- річчю його обрання Президентом України.

«ХАЙ МОВЧАТЬ АМЕРИКИ Й РОСІЇ...»

Л. Кучма також сказав кілька слів про найбільш реальних кандидатів у президенти на виборах. За словами Президента, його не здивував лідер комуністів Петро Симоненко: «Ми — колеги по двох виборчих кампаніях і добре розуміємо один одного: хто і які цілі перед собою ставить». Про прем’єр-міністра В. Януковича Президент зазначив: «Він усе правильно сказав на своєму партійному з’їзді. Мені б хотілося, щоб сталі побільше у голосі було... Але за нього говорять його справи, результати діяльності уряду — та база, з якою він iде на вибори. Скромність — це така риса, яка проходить. Якщо він не обіцятиме того, що не може зробити, тоді й упевненість у тому, про що ти говориш, обов’язково буде». «Що стосується Віктора Ющенка, то мені здається, що у своїх промовах він уже перестав бути паном, а став товаришем. Його промови — це, швидше, виступ комуніста, популіста. Я думаю, що він узяв на себе завдання не зовсім те, яке зможе виконати. Потрібно весь час сперечатися з головним нашим комуністом, у якого досвід більший», — сказав Президент. Л. Кучма звернувся до усіх кандидатів та їхніх команд, у тому числі й до В. Ющенка: «Обіцяти людям, що наступного дня після перемоги на виборах я зроблю так, що ви усі будете у раю, — це не зовсім морально. Коли з перших днів президентської кампанії багато хто просто спекулює на довірливості людей — потрібно говорити про це вголос. За свої обіцянки треба відповідати».

Як відзначив Л. Кучма, Україна переходить на європейську модель формування політичної системи, тому, як і в Європі, в Україні на вищий пост мають йти переважно кандидати-висуванці колективних сил. «Це — надійна гарантія, що ти слідуватимеш стратегічній лінії, яку сповідає політична сила, що висунула тебе. Я переконаний, що кожного кандидата запитуватимуть: «А у вас команда є?», — сказав Президент, додавши, що у такій ситуації самовисування у передвиборній кампанії «по-російському звучить майже як самозванець». (В. Ющенко став кандидатом на основі самовисування. — Ред. )

Говорячи про ідеї підписання кандидатами угоди, що звучать серед політиків, Леонід Кучма відзначив: «Я не знаю, щоб хтось iз українських політиків заявив, що він виступає проти чесних, прозорих, демократичних виборів». Зі свого боку він запевнив, що робитиме усе, щоб вибори були саме такими. «Для нас важливо не тільки те, хто стане президентом, але і як ми проведемо вибори, чи здатні ми продемонструвати усьому світу, що ми настроєні робити це за загальновизнаними світовими нормами», — заявив Л. Кучма.

Торкаючись можливості впливу на українські вибори інших країн, Л. Кучма сказав: «Озиратися на закордон потрібно, якщо це не виходить за рамки здорового глузду. Але таку серйозну справу як вибори президента потрібно вирішувати нам самим — українцям». І процитував поета Василя Симоненка: «Хай мовчать Америки й Росії...»

«МИ УСІ В ОДНОМУ ЧОВНІ»

Президент також заявив про завершення періоду невизначеності у відносинах з НАТО та Європейським союзом і про те, що він задоволений динамікою співпраці з Росією. Л. Кучма відзначив, що у України на нинішньому етапі «тісна співпраця» з ЄС і НАТО. «Іншого не дано. Нікуди ми один від одного не дінемося. Ми усі в одному човні. І особливо перед такими глобальними загрозами, якою на сьогоднішній день є тероризм. Мій прогноз дуже простий: ми викликатимемо все більший інтерес і повагу. Невизначеність завершується. Це ще раз підтвердили наші саміти і з НАТО у Туреччині, і у Нідерландах з Європейським Союзом. Це істина сьогодні», — підкреслив Л. Кучма.

Говорячи про свою зустріч iз президентом США Джорджем Бушем у рамках саміту НАТО у Стамбулі, Л. Кучма сказав, що вони говорили «про безпеку у світовому вимірі», зокрема, про проблему Іраку, а також про президентські вибори в Україні та США. «Він говорив про наші, українські, а я про їхні (вибори. — Ред. ). Ми ніби співчували один одному. Він говорив про те, наскільки важкі будуть в Україні, а я також відзначив, що не зовсім прості будуть у США. Побажав успіху».

Відповідаючи на запитання про часті зустрічі президентів України та Росії й українсько-російську співпрацю, Л. Кучма сказав, що відносини України з РФ та iз Заходом — «це різні речі». «З Росією ми говоримо однією мовою, навіть тоді, коли говоримо на підвищених тонах. Буде все добре, коли iз Західною Європою, Європейським Союзом і світом ми говоритимемо однією мовою.

Це залежить головним чином від нас», — підкреслив український президент. Л.Кучма відзначив зростання частки Росії у загальному торговому обігу України. Так, за його словами, у 2003 році товарообіг з РФ складав близько 30% і виріс на 28%. Нинішнього року товарообіг виріс на 32%. «Я готовий навіть частіше зустрічатися, але щоб ці зустрічі давали такі результати, як це було останніми роками», — сказав український Президент.

«НЕ ЗА ПІДРУЧНИКАМИ»

Президент також висловив задоволення співпрацею з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком. «Хто у темі, той розуміє, що співпраця з міжнародними фінансовими організаціями — це сигнал, передусім, для усього світу, для банківської системи, для усіх країн, що з цією країною, з якою є програма (співпраці. — Ред.), можна і потрібно працювати», — сказав Л. Кучма. Разом з тим український Президент відзначив, що міжнародні фінансові організації у своїй роботі не враховують українську специфіку. «Їх, знаєте, біда, що вони усе роблять за підручниками, — вони не хочуть розуміти наших реалій, не хочуть розуміти наш менталітет, не хочуть розуміти, що ми вийшли з зовсім іншої системи», — сказав Л. Кучма. При цьому він знову підкреслив правильність рішення співпраці України з цими організаціями. Президент відзначив, що МВФ і СБ «дуже серйозно» підтримали Україну у 1994 році, коли у скарбниці «лише миші бігали», країна накопичила багато боргів. За словами Л. Кучми, підтримка МВФ і СБ також дозволила зменшити силу удару по Україні фінансової кризи 1998-го року. Президент нагадав, що досягнув продовження права видавати укази з економічних питань, не врегульовані законами, і висловив упевненість у правильності прийнятого рішення. «Я вимушений був на себе взяти усю владу. Я підписав десь близько 100 указів з економічних проблем, і це пом’якшило наслідки. Мене звинувачували у диктаторстві, називали узурпатором, однак головне — результат. Результат був позитивний», — зазначив Л. Кучма.

Л. Кучма також сказав, що все зроблене за десятиріччя свого президентства він намагається проаналізувати в «економічному звіті, щось на зразок книги». «Усі за і усі проти, але головне, що ми виходимо на кінцевий результат, який все ж таки — позитивний», — сказав Президент.

Газета: