Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ліфт у лісі

Від екологічного туризму до страхування — коло інтересів австрійських бізнесменів
13 червня, 2003 - 00:00

— Як правило, підприємці приїздять із пропозиціями, які можуть бути дуже цікавими для ділових кіл України, — говорить торговий радник посольства Австрії в Україні Крістіан Гессль .— Ми відбираємо фірми, що виробляють продукцію, яка є або якіснішою, ніж в Україні, або ще незнаною, новою на вашому ринку. Третина австрійських фірм приїздить постійно, тобто бачить тут для себе перспективи для розвитку діяльності. Дві третини — новенькі, лише зондують грунт. Що стосується української сторони, то цікавість до місії є величезною. На 20 австрійських фірм припадає 150 українських.

— А що цього разу найбільше цікавить австрійських бізнесменів?

— Один iз найсерйозніших планів — проект Федерального міністерства сільського та лісового господарства Австрії. Ми були б не проти взяти в аренду 200 тисяч гектарів Карпатського лісу, і з української сировини спочатку виробляти якісну дошку, а потім і меблі. Причому здійснити серйозну реорганізацію лісового господарства — зробити доріжки в лісі, ліфти, провести кабелі, щоб навколо лісів продуктивно діяли виробничі підприємства.

— Тобто плануєте потрошку вирубувати ліси?

— Поруч із вирубкою лісу мудрий господар веде завжди відтворення. Австрія — близький сусід України, і її лiси впливають на наш клімат. До того ж нам хотілося б розгорнути ще один проект, в якому ми кровно зацікавлені, щоб ваше навколишнє середовище було екологічно чистим, — екологічний туризм. Це величезний і перспективний проект, питання не одного дня. До речі, представники державного лісогосподарства Австрії та Фінляндії уклали між собою угоду і утворили спільне підприємство «Флорія», дуже потужну структру. Щось подібне можна було б створити і з Україною.

Що стосується інших регіонів, то в коло наших зацікавлень потрапляють джерела нафти та газу. Хотілося б мати мережу заправок та завод із переробки нафти. Працювати в банківській сфері та страховому бізнесі, транспорті.

— А що найбільше заважає здійсненню спільних проектів України та Австрії?

— Відсутність належної реклами. В Австрії мало хто знає, що являє собою Україна, її можливості, багатство. Я вже не кажу про умови спільної діяльності. Рідко приїздять в Україну наші журналісти. І українські мас- медіа слабенько розповідають про свою державу в австрійських засобах масової інформації. Торговий відділ посольства Австрії кожного року запрошує відвідати Україну одного з наших впливових та досвідчених журналістів, так він після відвідин друкує в різних виданнях більше 10 статей. До речі, їх читають з великою цікавістю. Однак цього не достатньо.

Ірина ЄГОРОВА, Львів
Газета: