Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Людина померла від укусу... бджоли

5 липня, 2002 - 00:00

Трагічно для 52-річного львів’янина Євгена Ш. закінчилася поїздка в одне із сіл Золочівського району. Чоловік взявся накосити трави, аж його вжалила у скроню бджола, і за мить він знепритомнів. Поки його везли до лікарні — помер. «Смерть настала від серцевої недостатності», — констатували лікарі. А її причиною став шок та алергічна реакція організму на укус...

Такі випадки, виявляється, не поодинокі. Щоліта від укусів бджоли або смугастої оси на Львівщині гине близько 10-и осіб.

— Від укусу звичайної бджоли, — розповідає головний алерголог Львівської області Анілія Бандрівська, — може розвинутися анафілактичний шок, що і призводить до смерті. Причому місце укусу не має значення. Ви можете також і не знати, — продовжує вона, — що маєте алергію на бджолину отруту: можливо, колись у дитинстві вас покусали бджоли або батьки перегодували вас продуктами бджільництва і у вашому організмі виробилися специфічні речовини, які реагують на укус різким зниженням артеріального тиску.

Щоб запобігти смерті від бджолиного укусу, лікарі- алергологи радять мати із собою таблетки супрастину, тавегілу, преднізолону, ампулу з адреналіном і шприц. Не зашкодить також, коли ви вибираєтесь на природу, намаститися кремами і мазями, що вiдлякують комах.

Юрій КРІЛЬ, «День»
Газета: