Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МЕДИЧНІ НОВИНИ

6 лютого, 2004 - 00:00

Рак грудей визначать термоприбором

Українські вчені з Донецького фізико-технічного інституту імені А.А. Галкіна спільно з лікарями міської лікарні N2 створили новий термоприбор для обстеження молочних залоз. Учені стверджують, що їхній винахід безпечніший для організму, ніж традиційні ртутні апарати для виявлення небезпечного онкологічного захворювання у жінок. Прилад складається з персонального комп’ютера та приєднаної до нього матриці з кількох десятків датчиків, що дозволяють за 3-5 хвилин виміряти розподіл температури по поверхні молочних залоз. Новинка має високу точність і пропускну спроможність — за восьмигодинний робочий день за його допомогою можна обстежити до 100 пацієнток. Прилад уже пройшов випробування в клініці і показав високу надійність і достовірність результатів.

Мігрень — причина інфаркту?

Голландські лікарі попереджують, що до мігрені потрібно ставитися як до серйозного захворювання. Біль, за словами лікарів, може бути ознакою осередкових уражень головного мозку, які можна виявити при ретельному дослідженні. Саме це вони й зробили, перевіривши близько 300 чоловік, які скаржаться на головні болі, а також 140 чоловік із групи порівняння, на магніторезонансному томографі. При обстеженні було виявлено 60 осередків інфаркту мозку у 31 учасника експерименту зі скаргами на мігрень. При цьому у пацієнтів з мігренню інфаркти виявлялися в сім разів частіше. Результати дослідження дають підстави стверджувати, що мігрень може означати вищий ризик наявності осередків ураження головного мозку. Щоправда, вчені не дійшли остаточного висновку, чи є інфаркти причиною або наслідком мігрені.

Фармацевти погубили африканців

Представник Ватикану отець Анжело Д’Агостіно звинуватив фармацевтичні компанії в геноциді африканців. На прес-конференції священик заявив про те, що для отримання надприбутку виробники продають ліки за непомірно високими цінами. «Сьогодні лише в Кенії щодня від СНІДу помирає понад 400 чоловік. Адже в Європі та США ця хвороба вже давно перестала бути смертельною — за допомогою сучасних противірусних препаратів ВІЛ-інфіковані люди можуть прожити кілька десятків років. Причина криється у рівні доходу африканців та європейців — другі можуть дозволити собі придбати ліки за тими цінами, які виставляють фармацевти. Та й то не завжди», — підкреслив отець Д’Агостіно. За офіційними даними, загальний прибуток, отриманий фармацевтичними концернами, тільки у 2002 році перевищив 500 млрд. доларів. За останніми даними за 2003 рік від СНІДу у світі померло 2,7 млн. чоловік, із яких 500 тисяч — діти. 5,4 млн. чоловік заразилося ВІЛ-інфекцією. Статистика ВООЗ свідчить про те, що у світі зараз нараховується близько 40 млн. людей, уражених ВІЛ-інфекцією, дві третини з них — жителі африканського континенту.

Революція у трансплантології

Пересадка печінки від живих донорів допоможе частково зняти проблему гострої недостачі донорських органів, яка відмічається сьогодні у Великій Британії. Шотландський Відділ з пересадки печінки звернувся за дозволом на проведення подібної процедури, яка повинна стати першою у країні, виконаною за рахунок Національної служби охорони здоров’я. У ході подібної операції донор і пацієнт фактично ділять одну печінку надвоє, обидві половини органу повинні повністю відновитися протягом кількох тижнів. Ставлення до операції, звичайно, неоднозначне, оскільки вона представляє для донора певний ризик, однак, недостача органів від померлих донорів примушує дивитися на таку можливість як на засіб порятунку десятків життів. Представник відділу охорони здоров’я Лотіана заявив: «Це питання обговорюють, воно знаходиться на стадії розгляду, але ми не чекаємо, що пересадка печінки від живого донора зможе початися раніше 2005 року». Якщо офіційно дозвіл буде отримано, в Единбурзі буде створено спеціальну комісію, яка буде вирішувати питання про психологічну та фізичну готовність людини стати донором. Подібна комісія, мабуть, буде включати психолога, незалежного медичного експерта, соціального працівника та трансплантолога.

За матеріалами podrobnosti.com.ua і korrespondrnt.net підготувала Олеся ПАЛАМАРЮК
Газета: