Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Моцартіана в Андріївській церкві

2 вересня, 2006 - 00:00
«ЗОЛОТІ СТОРІНКИ...» ВІДКРИВ ВІДОМИЙ БАС ТАРАС ШТОНДА / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Учора в Києві відкрився фестиваль «Золоті сторінки вокального мистецтва».

Він відбувається вже вчетверте. Його організовує Всеукраїнський добродійний фонд «Українське філармонічне товариство» спільно з Національним заповідником «Софія Київська» в рамках творчого проекту «Музичні вечори в Андріївській церкві».

Фестиваль відкрився концертом, у якому виступив вiдомий молодий бас, соліст Національної опери України та Большого театру Тарас Штонда, який чудово виконав арії з моцартівських опер «Чарівна флейта», «Дон Жуан», «Весілля Фігаро». Він виступав у супроводі піаністки Анастасії Титович. У програмі вечора також прозвучали твори Шуберта, Брамса, Массне, Равеля, Дворжака та Бізе.

Організатори вокального фестивалю, який триватиме до 10 вересня, обіцяють публіці цікаві зустрічі з прекрасною музикою й самобутніми виконавцями. Цього року фест присвячений 250-річчю від дня народження великого австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта, як розказала «Дню» віце-президент «Українського філармонічного товариства» Олена Антонович:

— Ідея нашого фестивалю — не лише вшанувати пам’ять класика світової музики, а й ознайомити публіку з найкращими традиціями слов’янської вокальної школи. Співаки, які виступають в Андріївській церкві, володіють найвищим рівнем виконавської майстерності. Щоразу ми залучаємо до співпраці не лише грандів вокалу, а й знайомимо публіку з талановитою молоддю, тобто тими, хто в найближчому майбутньому своїми іменами прославить Українське мистецтво, культуру. В «Золотих сторінках» виступають дуже талановиті співаки: солісти Національної опери Лідія Забіляста, Тарас Штонда, Микола Шуляк, Оксана Ярова, солісти Національної філармонії Валентина Матюшенко, Андрій Бондаренко, Інна Ярема, а також лауреати міжнародних конкурсів Віра Потоцька, Ольга Швидка, Костянтин Трипольський та інші. Крім творів Моцарта, в концертах прозвучать твори Генделя, Чайковського, Шуберта, Брамса, Верді й інших класиків. Нам дуже приємно, що Тарас Штонда, незважаючи на величезну зайнятість, завжди з великим задоволенням бере участь у концертах, організованих «Українським філармонічним товариством». Уперше в «Золотих сторінках...» бере участь оперна прима Лідія Забіляста. Упевнена, що слухачі отримають справжню насолоду від її голосу, який приголомшливо звучить під склепіннями Андріївської церкви, й спеціальної програми, яку Лідія Леонідівна виконає 2 вересня. Нам приємно, що ідея задумана заслуженим діячем мистецтв України Йосипом Францем, уже четвертий рік поспіль знаходить живу підтримку у співаків і музикантів, а також глядачів.

Нагадаємо, що концерти в Андріївській церкві проходять по п’ятницях, суботах і неділях. Акустика цього залу унікальна, саме приміщення є пам’яткою історії та архітектури, а тому концерти надовго залишаються в пам’яті слухачів.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: