Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Молитва туристiв

5 липня, 2002 - 00:00

Отче наш небесний, узри нас, тих, хто служать Тобі туристами зі смиренням і покорою та приречені на те, щоб стоптати всю землю слідами своїми, клацати фотоапаратами своїми, надсилати поштові листівки, купувати сувеніри й ходити в нижній білизні, яка легко переться.

Ми волаємо до Тебе, о Господи, зроби так, щоб літак наш не був угнаний і не збився б з курсу, щоб багаж наш ми не втратили і щоб ніхто не помітив, що він дуже багато важить.

Храни нас, о Господи, від незадоволених і безсовісних водіїв таксі, жадібних носіїв і екскурсоводів, що не мають патенту і розмовляють поганою англійською мовою.

Даруй нам Свою Божу милість, коли ми вибиратимемо готель, щоб нам забронювали світлий номер із кондиціонером і кранами з теплою водою.

Ми молимося Тобі, о Всемогутній, щоб телефон був справний, щоб телефоністка володіла нашою мовою і щоб не чекала на нас пошта від дітей наших, що змушує нас переривати нашу путь.

Та веди нас, о Господи, в хороші дешеві ресторани, де страви прекрасні, а офіціанти доброзичливі, і де вино входить у вартість обіду.

Даруй нам мудрості помірно давати чайові валютами, в яких ми нічого не розуміємо. Хай пробачиш Ти чад своїх, які дали дуже багато в страху своєму, чи дуже мало через незнання своє.

Спонукай усіх місцевих мешканців країн, куди нам дорога випадає, любити нас такими, якими ми є, а не за те, що ми допомагаємо їм примножити тлінні їхні речі.

Дай нам, Господи, сил і терпіння оглянути всі музеї, собори, палаци і замки, які в путівниках наших позначаються написом «ні в якому разі не минати».

А якщо нам доведеться проминути коли-небудь історичну визначну пам’ятку внаслідок того, що ми задрімали після обіду, будь до нас милостивий, бо плоть наша слабка.

Чоловічий хор: Господи Боже, храни дружин наших від всілякої нестриманості при покупках, порятуй їх від «спецзапрошень» до крамниць, які їм не потрібні і які вони не можуть собі дозволити. І не введи їх у спокусу, бо не відають вони, що творять.

Жіночий хор: Всемогутній Боже, храни чоловіків наших від спокуси задивлятися на іноземних жінок і від порівняння їх із нами, дружинами. Спаси їх від того, щоб їм смішно виглядати в кав’ярнях і нічних клубах. І не прости їм, якщо виб’ються вони з узди й зрадять нам, бо відають точно, що творять.

Всі разом: А коли путь нашу закінчимо ми й повернемося до наших найдорожчих, дай нам милість, щоб знайшли ми якусь людину, якій цікаво буде переглянути всі наші кіно- та відеофільми, прослухати з увагою всі наші історії, щоб наше туристське життя не минуло даремно.

Амінь!

За матеріалами зарубіжної преси підготував Андрій СОЦКОВ

ДО РЕЧI

Туристичну діяльність в Україні протягом минулого року здійснювали 2652 суб’єкти. Організацією внутрішнього туризму займалися 1816 підприємств, виїзного — 1338 і в’їзного — 749, екскурсійною діяльністю займалися 735 фірм. За даними Держстандарту, в структурі експорту-імпорту послуг України обіг за статтею «Подорожі» має позитивне сальдо, яке становить 39,1 млн. доларів США. У готельному господарстві України на 1 січня 2001 року нараховувалося 1258 підприємств. Протягом шести років спостерігається постійне зменшення кількості цих підприємств — на початок нинішнього року їхня кількість скоротилася на 138 одиниць. У країні також нараховується більше 3,3 тис. санаторно-курортних установ, 26% з яких знаходиться у державній, 60 — у колективній, 3 — у приватній власності. Минулого року з різних причин не працювали 21% загальної кількості установ, більше половини яких простоювали через відсутність коштів на експлуатацію. У функціонуючих установах за 2001 рік оздоровлено більше 3-х млн. осіб.

Газета: