Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Молодість»: від Романа Поланського до «Ведмежої послуги»

25 жовтня, 2005 - 00:00
ГОЛОВНИЙ ПРИЗ «МОЛОДОСТІ», СТАТУЕТКУ «ЗОЛОТИЙ ОЛЕНЬ», ОТРИМАВ ВІДОМИЙ КІНОРЕЖИСЕР РОМАН ПОЛАНСЬКИЙ — ЯК ПОЧЕСНУ НАГОРОДУ ЗА ВНЕСОК У СВІТОВЕ КІНОМИСТЕЦТВО / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Вельми презентативною була церемонія відкриття XXXV Міжнародного кінофестивалю «Молодість», що пройшла в минулі вихідні в палаці «Україна».

Фактично, пафосу й урочистості цьому заходу надавала присутність двох дуже поважних гостей: президента України Віктора Ющенка і кінорежисера Романа Поланського. Перший, із традиційним запізненням, піднявся на сцену і виголосив промову про значення мистецтва кінематографії у формуванні нації. Після чого, прийнявши з рук титулованих красунь — «Міс Всесвіт» і «Міс Україна» — головний приз «Молодості», статуетку «Золотий олень», вручив її пану Поланському — як почесну нагороду за внесок у світове кіномистецтво. У своєму слові режисер підкреслив, що йому надзвичайно приємно отримати нагороду, яку до нього вручали великим майстрам екрана (таким, як Софі Лорен, Еторе Скола, Йос Стеллінг), а крім того — приймати її з рук Президента такої чудової країни.

Після цього обидві надзвичайно важливі персони залишилися для прем’єрного перегляду останнього фільму Поланського «Олівер Твіст».

А вже у неділю, 23 жовтня, почалися фестивальні будні — перегляди конкурсних програм, прес-конференції, майстер-класи, дискусії. Показ студентського конкурсу вже завершився; приємно, що серед п’яти українських робіт, представлених в цій номінації, дві — документальні «Подорожні» Ігоря Стрембицького і дуже дотепна (зал реготав майже безупинно) анімація «Ведмежа послуга» Євгена Альохіна.

Зараз же розгорнулося змагання серед перших професійних короткометражних картин. А попереду ще — п’ять днів фестивальних перегонів, в тому числі у найбільш вагомої — повнометражної категорії.

Про подробиці фестивалю читайте у наступних числах «Дня».

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: