Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Молодіжний вектор: перше робоче місце та житлові кредити

14 серпня, 2004 - 00:00

Сьогодні закривається 3-й Всесвітній фестиваль молоді, який тривав у Барселоні (Іспанія) із 8 по 14 серпня. У ньому взяли участь близько 10 тисяч молодих людей з усіх кутків планети. Серед учасників і 90 представників молодого покоління України. Мета фестивалю — обмін досвідом стосовно посилення ролі молоді в соціальному житті держав, зміцнення контактів на національному, регіональному та міжнародному рівнях, а також підтримка діалогу між молодіжними асоціаціями й органами державної влади. Про молодіжну політику в Україні «День» запропонував розповісти першому заступнику міністра у справах сім’ї та молоді Вадиму КОСТЮЧЕНКУ.

— Як ви оцінюєте сам факт участі української делегації в міжнародному фестивалі?

— Процеси глобалізації не зупинити, і тому вже сьогодні треба сприяти тому, щоб наша молодь мала можливість інтегруватися в світову й європейську спільноту. Попри те, що молоді українці почуваються дещо іншими у світі, вони жодним чином не почуваються в цій міжнародній спільноті чужими. І це дуже важливо в момент формування нового глобального світу, оскільки Україна в ньому не повинна залишатися на узбіччі.

— Сьогодні досить часто можна почути, що молодь соціально та політично пасивна. Як у нас із розвитком молодіжного руху та в якому напрямі цей розвиток рухається?

— У нас сьогодні зареєстровано 112 Всеукраїнських молодіжних волонтерських організацій. Із них більшу частину становлять організації, що об’єднують молодь за захопленнями (творчістю, спортом). Близько 40% становлять організації, які мають політичну спрямованість. Вони мають своїх стратегічних партнерів у Верховній Раді, через які і лобіюють свої інтереси. Це «Молоді соціал-демократи», «Союз молоді регіонів», «Молоді аграрії», «Комсомол», «Соціалісти».... Цікаво, що два роки тому в молодіжних організаціях України перебувало тільки 2% молодих людей країни, а сьогодні ця цифра дорівнює 10%. Це зростання свідчить про те, що ми на правильному шляху в плані побудови громадянського суспільства. Це зростання пояснюється тим, що молодь бачить, що відстоювати свої інтереси найкраще через громадські організації. Дуже добре, що таких організацій у нас досить багато і вони дуже різноманітні. Це дає молодій людині вибір і забезпечує певну конкуренцію. Хоча якщо порівняти молоде покоління Швеції з нашим, то за нашу молодь трохи незручно. У Швеції 80% молодих людей входять до молодіжних об’єднань. Там кожен регіон має свій бюджет на реалізацію молодіжних проблем. Під цей бюджет залучають волонтерів молодіжного руху, які і працюють над вирішенням завдання. Подібний шанс на самореалізацію дає й наше Міністерство у справах сім’ї та молоді, оголошуючи конкурси соціальних проектів і фінансуючи проекти-переможці. Сьогодні молодіжні організації у зв’язку з майбутніми виборами президента визначаються. А ось у роботі над соціальними проектами перемагають організації дуже різних політичних напря мів, хороші соціальні програми багато хто пише, в тому числі й ті, хто дотримується курсу опозиційних партій. А конкуренція під час президентських компаній стимулює до об’єднання та створення цілої коаліції молодіжних організацій. На сьогодні вже створено дві могутні молодіжні коаліції — «Молодь обирає Януковича» та «Наша Україна». «Комсомол» ухвалив рішення про підтримку Петра Симоненка, а «Союз молодих соціалістів» — Олександра Мороза. Таким чином, основні політичні сили країни підтримує молодіжний рух, тобто молодь активно бере участь у виборчих кампаніях.

— Які спільні проблеми об’єднують усі молодіжні організації? У чому насамперед ваше Міністерство має намір їх підтримувати?

— Молодь сьогодні справді потребує підтримки держави, оскільки в ринкових відносинах вона більше не має в кого шукати захисту. У зв’язку з тим, що підприємцям дійсно невигідно брати на роботу молодих людей без досвіду роботи, в Верховній Раді зараз після прийняття в першому читанні доопрацьовується закон «Про надання першого робочого місця» фахівцям. Є пропозиції на ці перші робочі місця надавати дотацію від держави, а також зменшити таким підприємствам податковий тягар. Для надання житлових молодіжних кредитів уже пропрацьована схема дотацій не лише з боку держави та місцевих бюджетів, а й від різних банків. Законодавчо проробляють поновлення роботи трудових загонів молоді, збільшується кількість бюджетних місць для отримання безплатної вищої освіти, продумується система пільг для розвитку молодіжного підприємництва...

Людмила РЯБОКОНЬ, «День»
Газета: