Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Морозний день України

17 грудня, 1997 - 00:00

У Луганську морози спричинили надзвичайну ситуацію. Вісім житлових масивів міста, за даними штабу цивільної оборони, залишилися без тепла. Вийшли з ладу опалювальні системи котелень через різке зниження тиску газу нижче критичної позначки. У ряді районів міста без газу залишилися також приватні будинки.

У Харкові й Полтаві стовпчик термометра учора рано вранці опустився до 30-32 градусів. Надзвичайно сильні морози примусили закрити школи й дитсадки. Холод наніс удар по зношеному комунальному транспорту. Тільки до обіду в Харкові зафіксовано 20 зупинок тролейбусів, через обриви контактної мережі та замерзання змазки. Були перебої і в русі приміських поїздів.

У Луганську вночі на вівторок на вулиці замерзла літня жінка. Вранці сімох чоловік доставили в лікарню з обмороженнями.

До міськлікарні швидкої допомоги Харкова до обіду 16 грудня звернулися 34 потерпілих від обморожень, 17 із них госпіталізовано. Одного хворого відправлено до реанімаційного відділення, ще п'ять перебувають у важкому стані.

У Полтаві випадків обмороження не зафіксовано.

Через пошкодження від вітру й налипання мокрого снігу напередодні сильних морозів до вівторка залишалися відімкненими від електромережі 170 населених пунктів у Донецькій, 86 населених пунктів у Дніпропетровській областях. У Вольногорську (Дніпропетровська область) вітром пошкоджена насосна станція, тимчасово припинена подача води населенню міста.

А шторм, що розігрався на Чорному морі, за повідомленням агентства Інтерфакс-Україна, викинув грузинський сухогруз "Кадор" на берег у районі Феодосії. Сухогруз отримав пробоїну в борту. Учора вранці морський порт Керчі отримав сигнал SOS від сухогруза "Старлайт", котрий перебуває в акваторії Новоросійська, але через шторм неможливо вийти в море для надання допомоги. Отримано штормове попередження про те, що 17 грудня в Криму очікується пониження температури до 30 градусів морозу, на ПБК - до 10 - 12 градусів морозу при північно-східному вітрі 17 - 22 м/сек.

До вихідних має потеплішати

Найпопулярніше зараз запитання посинілих перехожих: "Чи довго ще нам мерзнути?", кореспондент "Дня" Олександр Біленький переадресував заступникові начальника Укргідрометцентру Анатолієві Прокопенку:

- Нинішнє похолодання триватиме дні три. Вже з 19 грудня очікується різке потепління, можливо навіть до відлиги. Взагалі, за нашими прогнозами, груднева температура буде нижчою за норму, січнева - вище, а лютнева - як звичайно.

Віталій КУКСА, Михайло БІДЕНКО, Олександр ЗАРХІН, Юрій РУДНИЦЬКИЙ
Газета: