Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На День закоханих в Україні прогнозують весільний бум

14 лютого, 2009 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Любов — це найголовніша цінність, вона дає нам відчуття захищеності та сенсу життя. За даними опитування нової економічної фундації «Національні оцінки благополуччя...», проведеного у січні 2009 року, в якому взяла участь і Україна, нині, за показниками особистого та соціального благополуччя серед 22-х європейських країн, ми посідаємо перше місце знизу. А задоволеність життям оцінюємо лише на 3,2 бали за п’ятибальною шкалою. Тож відкриймо серця для кохання й повіримо в його зданість змінити світ!

Уже давно стало модою брати шлюб у символічні дати: 7.07.2007 або 8.08.2008. Оскільки до наступного збігу цифр на календарі чекати майже рік — 9.09.2009, — чимало молодят обрали для одруження День Святого Валентина. На думку молодих пар, одружившись саме цього дня, вони матимуть надійний та міцний шлюб. Тож сьогодні, на свято всіх закоханих, в Україні очікують весільний бум. Якщо в середньому у столичних РАЦСах за день реєструється 10—15 пар, то сьогодні їх буде близько 25—30, а в центральному РАЦСі аж 52. Такий ажіотаж пов’язаний ще з тим, що цього року 14 лютого випало на суботу — найпопулярніший день для одружень та вінчань. А ще фахівці кажуть, що такої кількості одружень узимку (незважаючи на фінансову кризу) уже давно не було. Може, це якраз і доводить силу кохання, яке здатне подолати всі незгоди. Але чи можна влаштувати своє щастя під певну дату?

— Багато людей живе не тільки раціональним, а й ірраціональним: традиціями, символами, — зазначила кандидат історичних наук, доцент, радник секретаря Ради національної безпеки України Лідія Смола. — Радянська влада мала одну правильну рису, попри багато негараздів: вона формувала певні традиції та символи, які людям подобалися.

1 травня — це був не просто вихід на парад, а почуття єдності. Наразі немає таких символів, які би людей об’єднували. Тому люди шукають їх самі, щоб мати певні стабілізатори в житті. Адже життя сьогодні є надзвичайно нестабільним. Коли людина хоче одружитися на День Валентина, вона думає, що цей день підкріпить її ще одним аргументом чи важелем, який зміцнить її шлюб. Тобто, бажання одружитися саме у цей день може бути проявом певного символізму, щоб потім сказати своїм дітям: ми одружилися в День всіх закоханих, і жили довго й щасливо

З іншого боку — є така річ, як мода, адже ми живемо в інформаційному суспільстві, й коли нам щодня кажуть, що 14 лютого — це щасливий день для одружень, десь у свідомості ця інформація відкладається. Але чи може таке одруження «за модою» вплинути на якість життя? Проблемою сьогоднішніх шлюбів (а кожен другий шлюб нині розпадається) є те, що про нього не говорять як про велику відповідальність і навіть велику роботу: по повазі до іншої людини, по спробі зрозуміти й прийняти її світ, збагатити себе. Це надзвичайно велика праця. А коли квіти в’януть і цукерки з’їдаються, а життя показує свої важкі сторони, — тоді з’являється страх.

Ще одна причина, чому люди так прагнуть одружитись у якийсь символічний день: коли суспільство не пропонує нічого, щоб убезпечило людину, не демонструє сценарію виходу із кризи, в даному випадку економічної, тоді людина шукає те, що, з її точки зору, є стабільним. А це є сім’я: коли ти прийдеш додому, навіть втративши роботу, ти знаєш, що тебе захистять і будуть любити. Думаю, що саме ці фактори стимулюють весільний бум, а також мода й бажання втекти від негараздів.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: