Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нацбанк оговтався

І знову прописав гривні «заспокійливе»
31 січня, 2002 - 00:00

Нагадаємо, що 25 січня НБУ і Кабмін прийняли спільну заяву про намір утримати валютний курс від дестабілізації. «Кабінет Міністрів і Національний банк сповнені рішучості закріпити позитивні досягнення останніх двох років шляхом проведення зваженої та узгодженої фіскальної і монетарної політики, що має стати запорукою забезпечення стабільного економічного зростання навіть в умовах невизначеності тенденцій розвитку світової економіки», зазначалося в заяві. Прем’єр-міністр Анатолій Кінах також заявив про намір зробити все, щоб інфляція 2002 року не перевищила 10%, і не створювати курсових ризиків. Для валютного ринку ця заява стала досить несподіваною, оскільки від прем’єра чекали захисту експортерів, а вони, як відомо, завжди були зацікавлені в плавній девальвації національної валюти.

Відразу після оголошення цієї заяви натхненний Нацбанк вийшов на валютний ринок з твердим наміром тримати курс залізною хваткою. Незважаючи ні на які атаки з боку покупців, НБУ на міжбанку наполегливо продавав долари з валютних резервів за 5,320-5,3210 грн./$, що приблизно відповідало офіційному курсу. Причому за цим курсом долари купували, в основному, великі банки, що, очевидно, свідчить про попередні переговори між їхнім керівництвом і главою НБУ. Це є традицією для періодів нестабільності ще з часів Ющенка. В результаті наполегливість Нацбанку була винагороджена. Склалося враження, що спекулянти просто втомилися розгойдувати ринок, і тепер на початку лютого не виключається відкочування курсу гривні на попередні позиції, причому це стосується як міжбанківського, так і готівкового курсів.

До речі, сама історія походження січневого курсового сплеску поки що залишається загадкою навіть для фахівців Нацбанку. Припущення щодо зростання попиту на валюту з боку населення не виправдалися.

За даними Нацбанку, в перші дні післяноворічного тижня громадяни в обмінних пунктах продали іноземної валюти на $25 мільйонів, а купили — лише на 16,5 мільйона. Не до кінця зрозумілою виявилася й природа активного зростання попиту на долари з боку імпортерів. З понеділка цей попит зник так само раптово, як і виник, що призвело до падіння обсягу торгів ледь не вдвічі.

«Ми не чекаємо різких коливань курсу напередодні виборів. Ми стоїмо більш міцно, щоб на нас впливали такі чинники, як поява на ринку додаткових мас валюти напередодні виборів», — заявив в інтерв’ю «Форуму» (for-ua.com) голова департаменту валютного регулювання НБУ Сергій Яременко.

Наслідком січневих пригод гривні, скоріше за все, стане остаточна відмова Національного банку від ідеї можливої лібералізації ринку. Політика жорсткого курсового контролю, очевидно, залишиться на весь 2002 рік. Тим більше приводів для побоювань щодо найближчого майбутнього українських грошей поки що більш ніж достатньо. Дуже низькі ставки на кредитному міжбанківському ринку свідчать про надлишок гривні в економіці. Крім того, до 23 січня держбюджет виконувався трохи більше ніж наполовину, і якщо підсумкові цифри місяця виявляться такими ж невтішними, нервозності на валютному ринку, безумовно, додасться.

Сергій СИРОВАТКА, «День»
Газета: