Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Надовго?

Україна залучає інвесторів економічним зростанням
5 листопада, 2003 - 00:00

Дедалі більше німецьких інвесторів націлені на Україну у зв’язку з високими показниками економічного зростання та низькими витратами на заробітну плату. «За останні два-три роки інтерес німецьких підприємств до України помітно зріс», — каже Фердинанд Павел, член німецької консультативної групи з питань економіки при українському уряді. Прямі інвестиції Німеччини у колишню радянську республіку лише за перший квартал зросли на 30%. Iз 1997 по 2002 рік зовнішня торгівля з Україною зросла на 56%. Німеччина є другим після Росії найважливішим торговим партнером України. Але, за словами експертів, ситуація загалом для іноземних інвестицій в Україні залишається складною. Недостатня прозорість законодавчої бази, надмірне регулювання, бюрократія та корупція досі відлякують багатьох інвесторів.

Ларс Хандріх із німецької консультативної групи пояснює, що через постійне державне втручання та неготовність до реформ, починаючи з 1991 року, в Україні не було відмічено позитивного економічного зростання. «Усе це ніяк не можна назвати тими умовами, які б залучали інвестиції», — додає пан Павел. Але на початку цього десятиріччя завдяки стрімкому темпу проведення реформ ситуація змінилася: після рекордного 2001 року, в якому економічне зростання становило 9,2%, економічні показники зростання 2002 року досягли 4,8%. Національний банк України очікує цього року нового підйому на 7%.

Особливими труднощами для німецьких інвесторів, на думку членів консультативної групи, є непрозорість українського ринку та надмірне регулювання. Згідно з опитуванням, в якому взяли участь 65 великих зарубіжних підприємств, додатковими перешкодами для інвестицій, крім неоднозначності законодавчої бази, було названо високі податки, сумнівні майнові відносини і слабка інфраструктура. «При вкладенні інвестицій тут немає правил гри, яких би завжди дотримувалися, як це відбувається у державно-правовому європейському просторі», — коментує пан Павел.

І якщо до того ж для багатьох зарубіжних інвесторів проблемою є корупція, то, за словами експертів, деякі зарубіжні компанії готові навіть сплатити так званий «сервісний збір», щоб вести торгівлю на українському ринку. Згідно з аналізом, проведеним недержавною організацією Transparency International, Україна є однією із найкорумпованіших країн світу. У дослідженні, організованому на початку жовтня, міжнародні інвестори відвели Україні 106-е місце у списку зі 133 держав, в якому зростаючий індекс позиції держави вказує на вищий рівень її корумпованості.

З погляду німецьких інвесторів, перевагою України нарівні з високими показниками економічного зростання є її географічна наближеність до Німеччини та низькі витрати на заробітну плату при відносно високій кваліфікації українських робітників. Після вступу наступного року до Європейського Союзу Польщі, Словаччини та Угорщини для деяких німецьких інвесторів ці країни стануть дуже дорогими, внаслідок чого багато підприємств-інвесторів ринуть до України. Такі коментарі дає керівник київського офісу федерального відомства зовнішньої економіки Гаральд Майєр. Подальше зближення України та Європейського Союзу відбувається досить складно: Європейський Союз знову гостро критикує недостатню свободу преси та інший дефіцит.

До березня 2003 року обсяг німецьких прямих інвестицій в Україну становив загалом близько 414 млн. доларів. Таким чином, за словами пана Майєра з федерального відомства зовнішньої економіки, Німеччина піднялася з сьомого на четверте місце у списку найбільших зарубіжних інвесторів в Україні. Понад 1000 німецьких фірм мають свої представництва в Україні. До найважливіших німецьких інвесторів в Україні цього року приєдналися концерн роздрібної торгівлі Metro та постачальник автомобілів Leoni. Концерн Metro відкрив у Києві свій перший мегамаркет, у 2004 році він планує своє розширення, в рамках якого мають з’явитися ще чотири мегамаркети в інших містах України. Найближчими роками очікується надходження інвестицій у розмірі близько 200 млн. євро.

Зовнішня торгівля з Україною, на думку експертів, у наступні кілька років буде особливо перспективною. З 1997 по 2002 рік, за даними федеральної служби статистики, обіг зовнішньої торгівлі виріс більш ніж на половину і становив 3,0 млрд. євро. Німецький експорт до України збільшився при цьому на 67%, а імпорт українських товарів — на 31%. При загальному обсязi німецького експорту в розмірі 650 млрд. євро Україна проте займає лише 42-у позицію у списку зовнішніх торгових партнерів Німеччини.

Петра ЯСПЕР
Газета: