Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«А нам з тобою своє робити...»

Святослав Вакарчук про Майдан, втрачені ілюзії та необхідність змін
15 листопада, 2006 - 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

З 14 листопада новий сингл групи «Океан Ельзи» «Веселі, брате, часи настали...» вже у продажу. З цієї нагоди вчора в приміщенні інформаційного агентства Інтерфакс відбулася прес- конференція.

Очевидно, більшість із тих, хто бачив відзнятий кліп на цю пісню, розцінили її як розчарування у спроможності «помаранчевої» влади суттєво змінити наше життя. Тому цілком зрозуміло, що одне із перших запитань журналістів було — чи 22 листопада Святослав Вакарчук буде святкувати другу річницю помаранчевих подій? Фронтмен «Океанів» відповів лаконічно: «На мій погляд, День свободи — прекрасне свято. Чудово, що у нас воно співпадає із початком пам’ятних подій осені — зими 2004-го. Однак робити політичні спекуляції в сучасних реаліях зі святкування річниці вважаю недоцільним». «Я гордий з того, що усі музиканти нашої групи були на Майдані, — продовжив далі. — Головний здобуток тих подій, як на мене, — це виборювання свободи, а що може бути більш цінним за свободу?! Відтоді ми змінилися — стали вільнішими! Ви питаєте, чи справдилися мої сподіванння? Скажу так: я адекватно оцінював ситуацію, що склалася, тому у мене не було ілюзій щодо деяких політиків та їхніх обіцянок. Правда, дуже шкода, що у надзвичайно важливі та визначальні моменти не було зроблено рішучих кроків, що на сьогодні відсунуло у часі довгоочікувані зміни. Однак певен, що ці зміни — незворотні. Питання тільки у часі, та якою ціною тепер вони нам дадуться».

Святослав Вакарчук називає баладу своєрідним закликом до молодого (не за віком, а за ментальністю) покоління, наводячи як приклад слова з неї: «А нам з тобою своє робити...». Тим більше, що друга, більш динамічна і, сказати б, дієва її частина була написана під впливом від його зустрічей із студентами університетів Львова, Києва, Дніпропетровська, Харкова, Одеси, Севастополя, Донецька, Сімферополя... За словами лідера «Океанів», ці молоді люди, не обтяжені тягарем радянського минулого, вже по-іншому мислять, сповідують справжні цінності, мають різнобічні інтереси, а головне — бажання і можливості (не в сенсі важелів впливу, а в сенсі їхніх теперішніх і майбутніх наукових, професійних здобутків) допомогти своїй країні. Адже, на переконання музиканта, зміни в суспільстві починаються зі змін в кожному з нас.

До речі, вперше з 2000 року «Океан Ельзи» почув від деяких телеканалів та радіостанцій, що їхня новостворена композиція «Веселі, брате, часи настали...» — неформат... Але і без потужних ротацій вона вже привернула до себе увагу і викликала жвавий інтерес. Музиканти говорять, що, можливо, навесні з’явиться і компакт- диск на соціальну тематику.

Всі кошти, отримані від продажу синглу, призначені для обласного спеціалізованого будинку для дітей, хворих на ВІЛ/СНІД у місті Макіївка Донецької області. Нині там знаходиться 88 діток, 37 з яких — ВІЛ-позитивні.

Надія ТИСЯЧНА, «День»
Газета: