Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

НАН України — перша жертва бюджетного дефіциту

11 березня, 2005 - 00:00

Як відомо, в середу прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд підготував зміни до державного бюджету цього року і 21 березня подасть його до Верховної Ради. Мета перегляду полягає в ліквідації бюджетного дефіциту в 32 млрд. гривень. І хоч, за словами міністра фінансів Віктора Пинзеника, дефіцит буде покрито за рахунок скасування необгрунтованих пільг та доходів від приватизації, але це, м’яко кажучи, не зовсім так, оскільки підготовлений проект передбачає урізування і деяких статей, які стосуються соціальної сфери.

Як повідомив «День» голова ЦК профспілки працівників НАН України Анатолій Широков, у проекті змін до держбюджету уряд скоротив фінансування НАН України загалом на 144 млн. грн. (або на 15,4%). При цьому наполовину скорочуються кошти на закупівлю нового обладнання для наукових досліджень, практично припиняється фінансування цільових науково-технічних програм, кошти на проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень зменшено на 64 млн. грн., із яких 55 млн. — це скорочення фонду зарплати. Останнє особливо дивує, враховуючи, що уряд передбачає цього року збільшення ставок у бюджетній сфері на 57%. Тут уже не віднімати, а додавати треба.

За словами Анатолія Широкова, такий «подарунок» від уряду шокував співробітників академічних інститутів, абсолютна більшість яких у дні помаранчевої революції активно підтримала нову владу.

Євген МОРЕНЦОВ, «День»
Газета: