Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Навіщо оновлювати Український дім?

15 липня, 2005 - 00:00
«РЕКОНСТРУКЦІЯ? РОЗГЛЯНЕМО» / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Учора в осінньому притулку революціонерів — Українському домі — пройшла спільна прес-конференція міністра культури і туризму Оксани Білозір і керівника Державного управління справами Ігоря Тарасюка під назвою «Український дім — оновлений», яка покликана почати публічну дискусію щодо подальшої долі мармурового велетня на Європейській площі.

Він і надалі буде виконувати практично ті ж функції, що і зараз: презентації, виставки, форуми. Проте будуть і нововведення. Дім повинен стати свого роду координатором «Українських домів» у світі — центрів за кордоном, які здійснюватимуть культурно-просвітницьку діяльність. Для цього у столичному Українському домі буде створено ряд центрів на допомогу філіалам: центр менеджменту культури і т. iн. І все, треба вважати, під опікою держави. Що ж, коли в культурі «все в шоколаді», звичайно, час робити прорив на захід і схід. Планується переробити і зовнішній вигляд будівлі. «Буде розглянуто найсміливіші та найфантастичніші ідеї». Ігор Тарасюк і Оксана Білозір прийшли до висновку, що в основі нового архітектурно-дизайнерського рішення Дому може стати...українська писанка. Проте ідеї, повторюся, будуть прийматися будь- які. Реконструкція? Розглянемо. Повний знос будівлі і зведення на його підмурку нового? Також варіант!

— А скільки це буде коштувати? — прозвучало запитання.

Міністр на це запитання навіть образилася. Адже обговорюються питання щодо концепції розвитку української культури. Ігор Тарасюк висловив припущення, що, крім держави, допоможуть приватні інвестори, для яких оновлений Дім буде перспективним вкладенням капіталу. (Директор Українського дому Наталя Заболотна була також присутня на дискусії і з місця розповіла, що наразі утримання будівлі обходиться в 4 млн. гривень. А за минулий, правда, не найвдаліший рік, прибуток становив 200 тис. грн.).

А що ж Музей історії Києва, який вигнали з Кловського палацу і вселили в підвали Українського дому, де експонати зберігаються в жахливому стані? «Це питання мера», — відрізала міністр. Але тут же додала, що в оновленому Українському домі музею не буде. Треба побудувати. Де, коли, за які гроші? Питання, не пов’язані з темою прес-конференції, міністр не приймала. Оксані Володимирівні нагадали, що указ про Музей історії Києва приймався на міністерському рівні, хоч і минулого складу. «Тоді будемо вирішувати це питання в контексті перегляду указів», закрила дискусію міністр. Дуже невизначено, в дусі концепції майбутньої будівлі.

Юрій ЗЕЛІНСЬКИЙ, «День»
Газета: