Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Найбільше свято

3 січня, 2003 - 00:00

За результатами соціологічного опитування, проведеного Центром політичних та економічних досліджень ім. О. Разумкова, 37,3% громадян України найбільшим святом вважають саме Новий рік. Для 24,8% такою подією є Різдво Христове, а для 19,5% — Великдень. Необхідно зазначити, що дані аналогічних опитувань у Західних країнах свідчать про відчутну перевагу Різдва, як сакрального свята, над механічною зміною дат, якою по суті своїй є «звичайний» Новий рік. Подібне розходження також чітко прослідковується у відповідях жителів різних регіонів України: Схід — «за» Новий рік, Захід — «за» Різдво... Близько 80% українців воліли зустріти Новий рік удома, вважаючи його сімейним святом. Майже 13% збиралися у гості до друзів, 2,4% були змушені працювати та лише 1,6% мали намір провести свято у ресторані чи барі, а 0,3% — на туристичних базах в Україні.

Майже 60% українців збиралися встановити у власній оселі «живу ялинку», близько 15% надали перевагу штучному варіанту дерева, а понад 20% взагалі відмовилися від цієї традиції. Три чверті опитаних також повідомили, що будуть робити подарунки своїм близьким — середня сума планованих витрат склала 71 гривню.

Майже половина опитаних вірять у те, що як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Втім, понад 40% людей позбавлені таких радісних ілюзій. Піком новорічних святкувань 55% респондентів назвали 1 січня, а понад 36% висловилися на користь 7 січня, тобто православного Різдва. Існує також окрема категорія людей — 3,8% — яка зовсім не збиралася святкувати ані Новий рік, ані Різдво.

Ігор ОСТРОВСЬКИЙ, «День»
Газета: