Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Небезпечне середовище

Справа про газовий вибух у Дніпропетровську знову в суді
12 жовтня, 2010 - 00:00

Верховний Суд України повернув на повторний розгляд до суду першої інстанції кримінальну справу за фактом вибуху побутового газу в Дніпропетровську. В результаті цієї масштабної аварії 13 жовтня 2007 року було зруйновано під’їзд житлового будинку по вулиці Мандриковська, 127, загинуло 23 людини. Винними у вибуху прокуратура вважає трьох керівників компанії ВАТ «Дніпрогаз», проти яких було порушено кримінальну справу зі звинуваченням у службовій халатності. Проте судовий процес над ними закінчився несподівано. До чергового ювілею Загальної декларації прав людини Верховна Рада України ухвалила закон про амністію, під яку потрапили й... керівники «Дніпрогазу», оскільки халатність не вважається тяжким злочином. На цій підставі Жовтневий райсуд Дніпропетровська 20 січня 2009 року припинив кримінальну справу, не зважаючи на бурхливий протест потерпілих. З другої спроби це рішення затвердили і в обласному апеляційному суді. Колишнім мешканцям будинку на Мандриковській залишалося сподіватися лише на касацію і, схоже, здоровий глузд запанував.

На думку дніпропетровського адвоката Дмитра Поповського, який захищав інтереси потерпілих у судових інстанціях, новий розгляд у Жовтневому районному суді може початися з процедурних причин не раніше, ніж через місяць. «Наразі прийняти цю справу можуть лише судді, які раніше не мали відношення до процесу або обрання запобіжного заходу для підсудних. У зв’язку з цим у мене навіть виник сумнів, а чи є такі судді в згаданому суді», — сказав адвокат. Д.Поповський упевнений, що справа про вибух газу й загибель людей має судову перспективу лише при перекваліфікації по іншій статті. Адже закон про амністію ніхто не відміняв і суду нічого не залишиться, як знову... припинити справу. Питання про перекваліфікацію порушувалося неодноразово, але кожного разу відхилялося в правоохоронних органах. Кримінальну справу проти колишніх керівників «Дніпрогазу», як вважають потерпілі та їхні захисники, необхідно порушити за статтею 119 КК України — вбивство з необережності, або за 2 частиною статті 272 — порушення правил безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що спричинило загибель людей. Крім того, залишаються невирішеними питання компенсації потерпілим матеріального й морального збитку. У програші залишилася і держава Україна, що виплатила колишнім мешканцям підірваного будинку понад 90 млн. гривень з державного бюджету на придбання нових квартир і майна. Власники газової компанії лише надали скромну добродійну допомогу постраждалим та побудували на місці аварії Божий храм. Утім, деякі городяни підозрюють, що зроблено це було нібито для того, щоб швидше прибрати розвалини й приховати реальні причини вибуху газу. Родичі жертв досі намагаються привернути увагу громадськості до того, що винуватці аварії залишилися безкарними. Проте їхні спроби встановити білборди з фотографіями загиблих дітей зустрічають приховану протидію.

До речі, сьогодні відбудеться прес-конференція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової «Дніпропетровська трагедія показала грубе нехтування правами людини на життя, безпечне середовище і справедливий суд». Як повідомляє прес-служба Омбудсмана, стан дотримання прав і свобод людини в Україні переконливо свідчить, що трагедії, подібні до дніпропетровської, не припиняються. Вони мають спільне коріння: фізичну й моральну зношеність всієї системи газопостачання в Україні, злочинне ігнорування правилами безпеки, що призводить до трагічних наслідків, а також безкарність посадових і службових осіб.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: