Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Недосяжна...

Ганна Безсонова стала абсолютною переможницею в Кубку світу з художньої гімнастики
18 серпня, 2009 - 00:00
У ВПРАВАХ ЗІ СТРІЧКОЮ БУВ ВИКОРИСТАНИЙ ТВІР КАРЛА ОРФА «КАРМІНА БУРАНА» / ФОТО З САЙТУ DAYLIFE.COM

У столиці закінчився Кубок світу з художньої гімнастики, який протягом трьох днів проходив у Палаці спорту й у якому взяли участь найкращі спортсменки із 29 країн світу. Такого рівня змагання в Києві відбуваються утретє, а протягом цього року турнір на подібному високому рівні відбувся вдруге — йому передували змагання гімнасток у вже традиційному «Кубку Дерюгіної».

Ці змагання Національний олімпійський комітет України назвав «генеральною репетицією» перед вересневим чемпіонатом світу, адже вони виявилися дуже вдалими для українок: вихованка школи Альбіни та Ірини Дерюгіних, гімнастка Ганна Безсонова, впевнено забрала в конкуренток усе «золото» (у вправах з обручем, скакалкою, м’ячем та стрічкою). Таким чином, українська грація стала абсолютною чемпіонкою в усіх видах програми, набравши 113,550 бала (загальна сума), при цьому на турнірі вона виступала з новими композиціями зі скакалкою і стрічкою. Члени журі назвали українську переможницю, незважаючи навіть на огріхи у виконанні деяких вправ, недосяжною для конкуренток. Тепер Ганна Безсонова, впевнена і щаслива, поїде на чемпіонат світу з художньої гімнастики в Японію, який прирівнюють до Олімпійських ігор. Змагання в японському місті Міє відбудуться з 6 по 13 вересня, й там розігруватимуться дев’ять комплектів нагород.

Друге місце в багатоборстві виборола росіянка Ольга Капранова (107,625 бала), а «бронза» дісталася болгарці Сільвії Мітєвій (106,925 бала). Приємною несподіванкою журі назвало результати виступу ще однієї українки — Аліни Максименко. Щоб піднятися на п’єдестал у багатоборстві, їй не вистачило зовсім небагато балів. Тож, набравши в підсумку 106,675 бала, вона стала четвертою, хоча в окремих вправах наша спортсменка ставала і срібною (скакалка), і бронзовою (м’яч) призеркою. Результати Мітєвої та українки Аліни Максименко стали несподіванкою в турнірі, адже цьогорічні дебютантки потіснили іменитих і титулованих учасниць Олімпіади, наприклад, таких, як Алія Юсупова та Ірина Різенсон, і розіграли між собою «бронзу» в багатоборстві.

Крім відомих гімнасток, київська публіка побачила представниць шкіл з багатьох країн, спортсмени яких в цьому виді спорту далеко не дотягують до рівня Ганни Безсонової чи Ольги Капранової. Очевидно, що для спортсменок та їхніх тренерів з таких країн, як Естонія, Норвегія, Кіпр, Малайзія чи ПАР, участь в Київському кубку світу була доброю нагодою повчитися. Щоправда, експерти кажуть, що в цих країнах тренують дівчат спортсмени з колишнього СРСР, а гімнастки з ПАР навіть їздять на стажування в школу Дерюгіних. До фіналу представниці цих країн, звісно, не пробилися, тож, окрім українки Ганни Безсонової, росіянки Ольги Капранової та Сільвії Мітєвої, найсильнішими в художній гімнастиці журі визнало ще кількох російських та болгарських спортсменок, а також представницю з Казахстану та Ізраїлю.

КОМЕНТАР

Альбіна ДЕРЮГІНА, президент Федерації художньої гімнастики України, головний тренер Національної команди України, суддя міжнародної категорії, Герой України:

— У неділю Ганна Безсонова отримала п’ять золотих медалей за багато років. Це їй судді віддали належне, тому що її весь час утискали, її весь час трішки ставили в ранг «срібла», «бронзи», а то й нижче. Тому вона нарешті отримала своє по заслугах, яке їй мали віддати давним давно, а може, ще й недодали за той період. Вона — дуже мужня й активна дівчина, природно, що є дуже вольовою. Перед поїздкою на чемпіонат в Японію Ганна ще буде тренуватися — в нас є період, за який нам потрібно ще краще підготуватися. Приблизно 30 серпня ми проведемо контрольну прикидку, яка стосуватиметься всіх, крім Ганни Безсонової, й на якій буде затверджений кінцевий склад команди, яка поїде на змагання в Японію. За її результатами, поїде той, хто буде найкращим. Готуються як індивідуальні багатоборки, так і групові. Дуже велика частина з них — досвідчені спортсменки, а серед багатоборок — дуже багато молодих дівчат. Тому наш найоб’єктивніший крок — це прикидка. На що розраховувати? Знаєте, їдемо виступати, і бійці мають залишатися бійцями. Гімнастки повинні виявити себе. Коли відбуваються змагання високого рангу, ми всіх спортсменок вважаємо конкурентками. Хто у відповідальний момент збереться, добре пройде, той і переможе. Претендентів на перемогу — багато.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: