Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нееквівалентний обмін: реформи на легітимність

15 квітня, 2008 - 00:00

Поверховому погляду може здатися, що в українському політикумі знов обговорюється стара як світ дилема — хто з’явився перший: курка чи яйце? Йдеться про стійку позицію прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, що вимагає від парламенту затвердити спочатку програму дій уряду, а вже потім — зміни до бюджету-2008.

«Програма дій уряду вже другий місяць знаходиться в парламенті. І парламент не поставив цей документ за два місяці навіть на порядок денний», — підкреслила Тимошенко, виступаючи у неділю на одному з телеканалів. «Але щойно у Верховній Раді буде прийнята програма уряду, я відразу ж внесу зміни до держбюджету на 2008 рік, які ще покращать життя людей», — пообіцяла вона.

«Ми отримали економіку країни від попереднього уряду, не просто з галопуючою інфляцією, а з рекордною інфляцією — 17% річних 2007 року, це була абсолютно рекордна інфляція у світі того року», — підкреслила прем’єр-міністр України. І перейшла до досягнень уряду: «Сьогодні ми крок за кроком виправляємо ситуацію. Але зробити це вмить не вдавалося ще нікому. Також до внутрішньоукраїнської інфляції підключилася й висока світова інфляція, показники якої у країнах ЄС та інших країнах світу ніколи не досягали таких цифр». «Однак я взяла зобов’язання перед країною, що ту галопуючу інфляцію, яку ми отримали у спадок від попереднього уряду, ми за п’ять — шість місяців подолаємо. Це реальний прогноз, і за п’ять — шість місяців я робитиму звіт перед країною за зупинку інфляції. Інфляції за п’ять — шість місяців у країні не буде», — клялася прем’єр-міністр.

«Питання сьогодні не в цифрах, питання в тенденціях, а вони на сьогоднішній день мені подобаються. Вже цього місяця ми бачимо з низки продуктів не просто зупинку зростання цін, а навіть деякі позитивні зсуви. Та стосовно деяких позицій ще є проблеми», — сказала вона і почала викладати антиінфляційну програму уряду, в самому існуванні якої багато хто досі сумнівався. «Ми сьогодні підписали угоду з супермаркетами, що націнка не перевищуватиме 10% на ціни виробника на ключові продукти харчування. І це за абсолютно добровільної домовленості з власниками мереж супермаркетів», — повідомляла прем’єр громадянам країни, які якось іще не помітили зниження мережевих цін. Нагадаємо, що того ж дня Президент країни дав власну оцінку діяльності уряду. «Якщо ми говоримо про те, який найбільший компонент інфляції — витрати у гроші — який інститут привносить, то, я б однозначно сказав, що це уряд. У самому широкому сенсі: починаючи з місцевих адміністрацій, органів самоврядування й закінчуючи центральним урядом. Причому це взаємність, взаємозв’язок: витрати уряду — інфляція; це корупційна залежність, коли ми говоримо про гроші», — заявив він.

Однак, за словами Тимошенко, в бюджеті буде закладено зміни, що передбачають «підвищення рівня пенсій і зарплат, також ми виконуватимемо низку важливих соціальних програм — для багатодітних сімей і для дітей-сиріт, інвалідів. Я маю намір на базі економічного зростання сьогодні й на базі детінізації економіки показати унікальні результати, зробити сильні соціальні кроки». Та якщо парламент не підтримає програми уряду, про яку експерти відгукувалися без жодного захвату, то ми образимося на парламент і на народ, що його обрав, і, виходить, нічого цього — ні реформ, ні соціальних програм — не буде...

Тим часом учора на засіданні погоджувальної ради Верховної Ради спікер Арсеній Яценюк повідомив про довгоочікуваний лист Кабінету Міністрів, у якому повідомляється, що уряд збирається до 28 квітня внести на розгляд парламенту зміни до державного бюджету на 2008 рік. Він також висловив надію, що уряд внесе не лише закон про внесення змін до держбюджету, але й програму соціально-економічного розвитку «не як політичний документ, а як інституційний документ». Виходить, поки що суперечка, про яку ми говорили на початку, взагалі не варта виїденого яйця, оскільки, за великим рахунком, наразі в парламенті немає ні бюджету, ні програми уряду. Тим часом відомо, що парламент має розглянути програму Кабміну й кадрові запитання наступного пленарного тижня 13—16 травня, що визначено його порядком денним, розданим учора учасникам погоджувальної ради.

Чи піде парламент назустріч побажанням прем’єра? Відповідаючи на це запитання, народний депутат Олексій Плотников сказав «Дню»: «Я не бачу сенсу в такій зміні порядку денного, бо ще в грудні 2007 року, коли приймався бюджет-2008, було чітко вирішено, що до 31 березня буде внесена нова версія бюджету й, у принципі, треба виконати це рішення, а не йти за бажаннями прем’єра, яка, по суті, шантажує парламент і всю країну: якщо не затвердять її програму, то не буде і змін у бюджеті. Це, звісно, нормальний політологічний хід. Якщо програму не затверджують, то прем’єр фактично стає нелегітимним і отримує можливість говорити, що їй не дали, зашкодили прийняти її «фантастичний» бюджет і тому подібне».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: