Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Неякiсний капiталiзм

«Архітектурна подія» Москви забрала 28 життів
17 лютого, 2004 - 00:00

Не встигли в Росії опам’ятатися після теракту, який стався не так давно в метро, як надійшла нова трагічна звістка. До списку 39 жертв теракту в московському метро цими вихідними додалися щонайменше 28 загиблих та 111 поранених унаслідок обвалу даху в аквапарку «Трансвааль». Саме такими є результати завершених учора рятувальних робіт на місці катастрофи у московському районі Ясенєво.

«Найбільшою техногенною катастрофою столиці» назвали представники московської влади трагедію в «парку жахів». Так встигла охрестити «Трансвааль» російська преса. Куполоподібний дах над комплексом басейнів обвалився о пів на восьму вечора, саме тоді, коли бажаючих відсвяткувати День Валентина чи просто гарно відпочити в аквапарку було найбільше. За словами мера Москви Юрія Лужкова, загалом у приміщенні парку розваг перебували близько 1300 осіб, власне ж у зоні обвалу — 436. Рятувальні роботи, до яких залучили кількасот спецназівців, почалися вже за чверть години. Під завали постійно закачувалося тепле повітря, аби вберегти від замерзання тих, кого ще залишалася надія врятувати. Час від часу рятувальники влаштовували «хвилину мовчання» з метою визначити, чи лунають із-під руїн людські голоси. До понеділкового ранку стало зрозуміло, що живих під уламками даху не залишилося. Разом із тим, за словами міністра надзвичайних ситуацій Росії Сергія Шойгу, близько 17 чоловік досі вважаються зниклими безвісти, тож не виключене зростання кількості жертв.

Після проведення необхідних оперативних робіт перед російською владою постають нові завдання — з’ясування причин трагедії і покарання винних. Обидва ці питання наразі залишаються відкритими. Після того, як Юрій Лужков рішуче відкинув версію теракту, заявивши, що «жодних специфічних моментів, пов’язаних із наявністю внутрішнього вибуху, не було», оперативним штабом, створеним при московському Міськбуді, розглядаються інші можливі причини трагедії. Серед основних — недоліки проекту, низька якість будматеріалів, прорахунки в експлуатації та недбальство будівельників. До останнього варіанту, схоже, схиляються російські правоохоронні органи, які вже призупинили дію ліцензії турецької будівельної компанії «Кочак іншаат», котра нині втілює подібні проекти і в інших містах федерації. Така ж доля спіткала і проектувальників — архітектурну фірму «Сергей Киселев и партнеры». Підозри експертів викликають надто стислі терміни зведення аквапарку, який було здано в експлуатацію до дня міста в 2002 році, — 19 місяців. Як заявив генпрокурор Москви Анатолій Зуєв, прокуратура Південно-Східного округу столиці порушила кримінальну справу за звинуваченням у вчиненні вбивства «через недбалість однієї або кількох посадових осіб». Таким чином, проробляється і варіант неправильної експлуатації приміщення, на якому наполягають чимало експертів, не виключаючи водночас можливості збігу всіх фатальних передумов. До минулої суботи історія аквапарку, до речі, визнаного в Росії архітектурною подією 2002 року, налічувала три летальних нещасних випадки.

Ольга ТОКАРЮК
Газета: