Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Німецький ж урнал ставить діагноз Британії

25 травня, 2001 - 00:00

Поява компромату на лідерів та уряди держав в іноземній пресі останнім часом стала звичайним явищем. Однак цього разу викривальна публікація присвячена не країні «третього світу» чи колишній радянській державі, а Великій Британії — одній з постіндустріальних країн та найрозвинутіших демократій світу. «Англійський пацієнт» — так назвали свою статтю автори німецького часопису «Штерн».

Досягнення уряду не позначилися на житті більшості британців, стверджує журнал. В країні Уільяма Шекспіра кожен п’ятий дорослий практично не вміє писати та не може порахувати гроші у власному гаманці. У деяких кварталах лондонського району Іст Енд в одній кімнаті змушені жити по десять чоловiк, що не йде в порівняння навіть з країнами, що розвиваються. У Лондоні лютує туберкульоз, національна система охорони здоров’я знаходиться на доісторичному рівні, заявляє «Штерн». За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Британії щороку помирають 25 тисяч онкохворих, які мали б шанс на порятунок.

Ящур став національною катастрофою для Британії виключно через недолугість уряду. Лейбористи спершу проігнорували епідемію, а потім кинулися боротися з нею, похапцем і без жодного плану. Тепер вогнища з трупів забитих тварин викидають у повітря набагато більше токсинів, здатних викликати рак, ніж уся британська промисловість. «Купол тисячоліття», збудований в Лондоні два роки тому як символ величі й оптимізму Британії, а нещодавно проданий по частинах з аукціону, став символом провалу політики кабінету Блера. У Великій Британії є лише одна річ, гірша за лейбористів, вважають автори «Штерну». Це — консерватори. Повторна перемога Блера на наступних парламентських виборах майже гарантована саме через недорікуватість опозиції, яка замість обгрунтованої критики уряду виголошує расистські заяви. Британські політики хворі на расизм та ксенофобію так само, як британська худоба на ящур, заявляє «Штерн».

Варвара ЖЛУКТЕНКО
Газета: