Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нова трагедія та старі проблеми

21 липня, 2004 - 00:00

26 гірників загинули внаслідок вибуху метану та пожежі на шахті «Краснолиманська» в Донецькій області. Трагедія в місті Родинське Красноармійського району сталася на горизонті 997 метрів о 19.55 понеділка. У цей час під землею перебували 48 гірників. 12 із них вивели на поверхню. Як повідомляє з Донецька Ганна Хрипункова, рятувальні роботи на шахті припинено через високу температуру в лаві. За уточненими даними, які оприлюднили на сесії Донецької облради, що відбулася у вівторок, 10 осіб вважаються зниклими безвісти. Їхня доля залишається невідомою, заявив на брифінгу на шахті вранці у вівторок голова держкомісії з ліквідації наслідків аварії віце-прем’єр Андрій Клюєв. За його словами, пожежа триває. Температура повітря на підході до ділянки — +50 градусів. Виробки задимлені. На шахті працюють рятувальники з Донецької та Луганської областей — 54 відділення воєнізованих гірничорятувальних загонів Міністерства палива й енергетики, а також 20 бригад «швидкої медичної допомоги». Дії рятувальників, зі слів Клюєва, ускладнює порушене провітрювання виробок. Як повідомляє прес-служба Міністерства з надзвичайних ситуацій, для ліквідації аварії доставлено дві генераторні та три азотні установки. Триває підготовка аварійної ділянки до ізоляції для подальшого заповнення азотом, що перешкоджатиме горінню.

Перше засідання комісії Клюєв провів уночі. До складу комісії входять також голова Держнаглядохоронпраці Сергій Сторчак, міністр палива й енергетики Сергій Тулуб, глава Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк, голова облради Борис Колесников, міністр праці та соцполітики Михайло Папієв. Вдень у вівторок на місце катастрофи вилетить прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Для розслідування причин та обставин НП створено комісію експертів. За фактом вибуху порушено кримінальну справу.

МінНС класифікує випадок як надзвичайну ситуацію державного рівня. Кабінет Міністрів уже виділив із резервного фонду державного бюджету 2,5 млн. грн. на допомогу потерпілим і сім’ям загиблих.

Шахта «Краснолиманська» вважається однією з найнебезпечніших за викидами вугілля та газу. У січні 2001 року внаслідок вибуху тут загинули 9 гірників. Водночас це одне з економічно благополучних підприємств. У 2003 році на шахті видобули близько 2,4 млн. тонн вугілля. У грудні 2003 року на шахті розпочалася проходка нового повітроподавального стовбура на глибину 1200 метрів. Його мають ввести в дію через півтора року, що дозволить «Краснолиманській», яка здебільшого виробила колишні запаси вугілля (тут на добу видобувають 10 тис. тонн палива), збільшити виробничі потужності.

З початку року на шахтах України загинули понад 100 гірників (минулого року — понад 250), різні травми отримали близько 5 тисяч осіб. Два мільйони тонн видобутого вугілля в Україні коштують життя в середньому 7 гірників. 75% українських шахт належать до шахт підвищеної небезпеки за вибухами метану та 35% — до небезпечних за вибухами вугільного пилу. 70% усіх шахт розташовані в Донецькій області.

Останнім часом кількість аварій на вугільних шахтах Мінпаливенерго скоротилася, але наводити ці дані зараз не зовсiм доречно. Треба думати про те, як кардинально покращувати умови праці та безпеку шахтарів. Зрозуміло, що іншого шляху, крім підвищення ефективності роботи вугільних підприємств і, відповідно, підвищення асигнувань на захист праці гірників, не вигадаєш. Про це в матеріалі кореспондента «Дня».

Продовження теми на стор. "Економіка"

Ельдар СЕЛІМОВ, «День»
Газета: