Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Новий виток «касетного скандалу»

7 липня, 2005 - 00:00

Колишній співробітник президентської охорони Микола Мельниченко вчора опублікував на одному з українських сайтів фрагмент запису, як він стверджує, розмови екс- президента Леоніда Кучми з нинішнім секретарем Ради безпеки й оборони Петром Порошенком. Згідно з розшифровкою запису нібито розмови, що мала мiсце, П. Порошенко негативно відгукується про Юлію Тимошенко, співрозмовники обговорюють тему фінансування Віктора Ющенка. У 2000 році Петро Порошенко був народним депутатом, лідером групи «Солідарність», Юлія Тимошенко — віце-прем’єром України. Як повідомляє Інтерфакс-Україна, також опублікований текст листа М. Мельниченка Президенту України Віктору Ющенку, прем’єр-міністру Юлії Тимошенко та лідеру Соцпартії Олександру Морозу, в якому він обвинувачує П. Порошенка в «аморальності» та співпраці з «міжнародною групою Березовського». Колишній майор президентської охорони також обвинуватив інтернет-видання «Українська правда» в тому, що воно «навмисно та систематично» публікує про нього «неправдиву інформацію». Сам майор свою заяву пояснює тим, що він втратив надію на те, що Президент Ющенко може самостійно «очистити своє оточення від бруду». Тобто від тієї частини свого оточення, яке «нічим не відрізняється від тих, хто оточував Кучму», бо й самі були «членами режиму Кучми, але виконували в ньому другорядні ролі». «На жаль, — продовжує М. Мельниченко, — В. Ющенко не усвідомлює реальної небезпеки для себе та для України. Ця небезпека виходить від тих, хто використовує його президентську владу та маніпулює Президентом і його повноваженнями у власних корисливих цілях».

Звернення Мельниченка збіглося з учорашньою заявою з парламентської трибуни члена фракції Соцпартії Миколи Мельника про те, що «сьогодні в Україні діє небезпечний кримінальний клан Петра Порошенка, який відроджує кучмізм у його найпотворніших формах». За словами депутата, останнім часом постійно надходять скарги від працівників податкової про те, що «Порошенко очолює всеукраїнський процес із відмивання тіньових коштів, пов’язаних зі зловживаннями навколо ПДВ», а також «від митників про те, що Порошенко є лідером й організатором контрабандних операцій і через свого ставленика повністю контролює митну службу».

У коментарі прес-служби Петра Порошенка йдеться, що публікація нібито фрагментів розмов нинішнього секретаря РНБО з екс-президентом Леонідом Кучмою є «продовженням кампанії чорного PR із дискредитації представників команди, яка перемогла стару владу». «Головна мета цієї кампанії — допомогти збанкрутілим політикам колишньої влади внести розкол у нову команду», — стверджує прес-служба.

Газета: