Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нудні «успіхи»

15 липня, 2000 - 00:00

От вони й зустрілися — парламент і уряд. Зустрілися, аби дізнатися, як поживає плід їхньої спільної творчості — програма «Реформи заради добробуту». Коли програму приймали, то фракції, які не змогли «завалити» програму, однією з умов її прийняття поставили влаштовувати щоквартальний огляд урядової самодіяльності. Зроблено це було, щоб переконати частину залу, що вагалася, і передусім — членів групи «Відродження регіонів» і фракції СДПУ(о), які найбільш послідовно виступали проти прийняття програми, підтримати її. Одним словом, депутати запропонували влаштовувати щоквартальні «зустрічі друзів», уряд цю пропозицію підтримав. Певно тому, що всі заздалегідь знали, що нічого путнього з цієї розмови не вийде, захід пройшов, зі слів прем’єра, «толерантно і терпимо». Кажучи звичайною мовою, просто нудно.

Прем’єр з паламентської трибуни поговорив із тими фракціями, які його підтримують. Їм він довго й обширно розповів про те, яких успіхів досяг його кабінет (ВВП порівняно з аналогічним періодом минулого року зріс на 5,4%; грошові прибутки населення — на 11,8%; обсяги промислового виробництва — на 10,8% і т. ін.). Прем’єр поговорив і з тими, хто звинувачував програму уряду в тому, що вона має ліберальний, а не соціальний характер. З його слів, визначальною межею діяльності уряду за час реалізації була саме соціальна спрямованість. «Усі питання, над якими працював уряд, розглянуто через призму того, що це дасть кожному українцеві і як вплине на поліпшення його добробуту», — сказав Віктор Ющенко. Більш того, «жодна бідна людина в країні не залишиться без підтримки». Він поговорив і з колишніми урядами, «покартавши» їх за те, що вони залишили цьому Кабінету багато невирішених проблем. Єдине, з ким він не поговорив через депутатів — це з тими самими простими українцями, для підвищення добробуту яких писали і приймали цю програму. Хоча, за ідеєю, саме перед ними і мав насамперед звітувати прем’єр. Він, щоправда, чесно визнав, що всі зміни на краще, які можна побачити за даними статистики, різними діаграмами, графіками і схемами «маловідчутні для більшості населення».

Зі свого боку фракції різною мірою мляво покритикували уряд, його програму і перебіг її виконання. За результатами обговорення не було прийнято навіть досить помірну постанову, яка пропонувала прийняти звіт уряду до зведення. А навіщо? Адже, зі слів лідера фракції СДПУ(о) Олександра Зінченка, «останню точку в роботі парламенту поставлено ще 13 липня. Звіт уряду — це просто констатація факту, яка ні до яких наслідків не призведе». Утім і депутати, й уряд мужньо дограли цю прем’єру за вже опущеними лаштунками і розійшлися утомлені, але задоволені собою й один одним. Парламент пішов на заслужені канікули, а уряд — творити реформи заради добробуту простих українців. Залишається сподіватися, що до наступного звіту уряд говоритиме передусім із ними, з тими, заради кого він і здійснює ці реформи. І що йому буде що сказати. А депутати все це уважно послухають. І все-таки візьмуть до уваги.

ДО РЕЧІ

Голова Рахункової палати Валентин Симоненко піддав критиці уряд України за некоректність при оприлюденні макроекономічних показників розвитку української економіки за підсумками першого півріччя 2000 року, повідомляє Інтерфакс-Україна. Зокрема, він зазначив, що найбільший приріст обсягів промислового виробництва і ВВП забезпечили підприємства гірничо-металургійного комплексу, які, згідно з економічним експериментом, що проводиться протягом дев’яти останніх місяців мали пільги з оплати податків і зборів до бюджету на загальну суму 3,4 млрд. грн. «Вибачте, за таку ціну можна підняти будь-яку й не одну галузь, але хто з уряду рахував ефективність цих витрат», — заявив В. Симоненко. Крім того, він підкреслив, що отримання понадпланових показників з прибутків бюджету вдалося досягнути завдяки тому, що до нього включено прибутки Фонду соціального страхування, а також позабюджетні кошти установ та організацій. «Якщо порівняти реальні прибутки бюджетів за 5 місяців поточного року з відповідним періодом 1999 року в порівнянних цінах і в розрізах тих прибуткових джерел, які були 1999 року, то реальні надходження не збільшилися, а зменшилися на 2,2 %», — зазначив В. Симоненко.

Андрій МИСЕЛЮК, «День»
Газета: