Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нумерація "світів" із хвоста потягу?

7 жовтня, 1997 - 00:00

Керівні особи регіональних та світових структур охоче рекламують демократизацію головних турнірів, збільшуючи кількість учасників. Свіжа кров, напевно, потрібна в деяких донедавна одномандатних розіграшах. Проте за умови, якщо не постраждають і традиції визначення кращих за майстерністю. Адже, користуючись новими квотами, Азія, Африка, Центральна Америка мають поважати старі кодекси.

НЕВИННА ПОМИЛКА НА ВАГУ "СРІБЛА"

Зловживання в заявках на обхід паспортного контролю практикуються в молодіжних розрядах, що засвідчив випадок із 17-річними гравцями. "День" вірно вказав (номер за 23 вересня) рахунки "медальних" фіналів чемпіонату світу в цій віковій категорії (Каїр), але помилково виніс нагору іспанців. Насправді, перемога (остаточна) була на боці бразильських юнаків. Обіграли вони в боротьбі за перше місце команду Гани, яка, у свою чергу, за три хвилини до кінця півфіналу спинила якраз іспанську збірну - 2:1. Так от, наставник останньої Хуан Сантестебан зробив 18 вересня в єгипетській столиці сенсаційну заяву:

- Пригадую щонайменше вісьмох ганських гравців із цього складу ще за чемпіонатом-91. Виходить, їм має бути зараз не менше від двадцяти трьох років, що суперечить будь-яким правилам.

Як знати, чи так само гралося б юнакам Бразилії у фінальному поєдинку, якби Гану дискваліфікували, й у "двійці" з'явилася б Іспанія? Ми можемо лише здогадуватися, чому її футбольні керівники не подали письмового протесту. Мабуть, вони усвідомлювали, що без приєднання й інших суперників ганців у минулих турах, розкрити очі ФІФА не реально. Саме в цій організації дедалі активніше цвіте протекціонізм національним федераціям із "третього світу".

ОБУРЮЙТЕСЯ ВЛАСНИМИ ГОЛАМИ. ЯКЩО ВОНИ Є

Проте хіба сама Європа вже виліковується від "кон'юнктурщини"? Валерій Газзаєв ("Аланія", Владикавказ) два тижні культивував думку, що в першій грі 1/32 фіналу Кубка УЄФА проти угорського МТК його команду буквально засудив Лоуренс Самміт з Мальти. Відправляючи апеляцію, клуб із Північної Осетії не тішився ілюзіями щодо анулювання результату матчу в Будапешті (3:0 на користь господарів). Однак наполягав на санкціях до арбітра й, навпаки, на скасуванні червоної картки Артуру Пагаєву. Головний тренер віце-чемпіонів Росії-96 додав, що в повторній зустрічі МТК нізащо не чекатиме "адекватне" реферування шотландської бригади.

А от у чому "потерпілі" явно дали маху ("дякуючи" ще й низці російських ЗМІ), так це у висловлюваннях типу "якась невеличка Мальта вирішує спортивні долі цілої Росії". Такі сенсації тим паче не популярні в УЄФА, що Спілка відверто лобіює малі свої суб'єкти. Й одне діло - Прибалтика чи невойовничі вихідці з колишньої федеративної Югославії (згадайте прогрес збірних Литви, Македонії), інше - наповнена внутрішніми колізіями "правонаступниця" футболу СРСР.

"ТРІЙКА" ВІД ДІДУСЯ КАРЛА

Нічия угорців (1:1) у Владикавказі точно лягає в русло неофіційної гри пріоритетів: уникати симпатій до нащадків "червоної машини", вибираючи ліпше їхніх колишніх соратників. Однак, звичайно, дозувати в найпрестижніших змаганнях просування Східної Європи в цілому, яка навряд чи спроможна підхопити естафету "діамантових" спонсорів. Не секрет, що саме капітал (салют, Маркс!) визначає свідомість тих, хто влаштовує бенефіси м'яча.

Дуже важко спростовувати постулати. У Лізі чемпіонів-97/98 "східняки" видряпали собі три місця (12,5 відсотка). Причому, з цього тріо тільки празька "Спарта" почала відбір із другої стадії. А інший висуванець колишньої ЧССР - "Кошіце" - забрав путівку не в "західняків", а в ... московського "Спартака". Динамівці Києва також начебто не заїхали "на чуже", обмінюючись перемогами з "Брондбю". Бо саме датських чемпіонів ("Сількеборг" та "Ольборг") вони обходили й на осінніх віражах 94-го й 95-го при загальному балансі +3=1-0.

Аналогічно, якщо збірна України посяде (тьху-тьху) друге місце в європейській групі №9, то для ФІФА чималою мірою це буде наближенням нового "східного вітру". Румунія та Болгарія, з їхніми достроковими квитками до Франції-98, усе ж представляють інший полюс рейтингу, накопичуваного й в двох попередніх чемпіонатах світу. У цьому плані вгадування вірогідних стикових пар, покликаних заповнити чотири останні вакансії для Європи, повірте, далеке від чистої лотереї на студентському капуснику. Вітчизняні спортивні (та й не тільки) видання з легкістю, особливо після матчу групи №5 Болгарія - Росія, інтригують своїх читачів варіантом Росія - Україна. Не знаємо, чи сподобається вам наступна фраза, але автори цих рядків замовили б на листопад будь-яке протистояння, крім такого.

Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ, Анатолій ЧЕБОТАРЬОВ, "День"
Газета: