Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Одесу перетворюють у друге Палермо

12 серпня, 1997 - 00:00

Цинічний розстріл кілером на одеській вулиці Академіка Філатова одного з найдосвідченіших і найавторитетніших місцевих журналістів - редактора газети "Вечерней Одессы" Бориса Дерев`янка не просто сколихнув, шокував мільйонне місто.

Редактор одеської "Вечірки" добирався вчора з дому до редакції традиційним шляхом. Приблизно о восьмій годині 15 хвилин вийшов, як завжди, зі службової "Волги" й далі, вулицею Академіка Філатова, пішов пішки. Однак до комбінату преси "Чорномор`я" за звичні чверть години так і не прийшов.

Борис Дерев`янко лежав навзнак на тротуарі біля будинку №31: був убитий двома кулями, (найвірогідніше, пістолетними). Одна з куль пробила наскрізь груди, інша - прошила тіло в районі живота. Оскільки лежав журналіст головою в напрямку руху - до будинку редакції, можна припустити, що пострілам передувало звернення до нього кілера. Або стріляв злочинець у спину. Хоча все це, звичайно, припущення. Як і те, що стріляв убивця з пістолета із заглушкою. Бо свідків нібито нема, пошуки гільз від куль тривали на місці злочину ще й в обідню пору 11 серпня.

Очолив пошуково-слідчу групу прокурор Одеси Анатолій Меденцев, який діяв із перших хвилин у взаємодії з обласними управліннями міліції і СБУ та міськими правоохоронними структурами.

Хочеться вірити, що на слід злочинця (нібито було запримічено втікаючого з місця події молодика), правоохоронці, все-таки, вийдуть. Хоча практика попередніх розслідувань нападів на місцевих журналістів С. Лебедєва, В. Чечика, І. Розова, С. Осташка, І. Плисюка, Д. Діордієва, В. Бехтера оптимізму не додає.

Михайло АКСАНЮК, "День"
Газета: