Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ОЛІМПІАДА-98

17 травня, 2007 - 00:00

ТОЧКА ЗОРУ
Сага про візи, які не для всіх

Олімпійська делегація, точніше, добір від'їжджаючих, як і торік - перед Атлантою, традиційно стає в нас темою кулуарних розмов. Причому, справа не лише у заздрощах тих, кого "не записали в Японію". Нам, лисуватим і не зовсім юним, було б важко мотатися від пагорбів для фристайлу до трамплінів і хокейних коробок. Просто, у країні, котра бідує, співвідношення серед пасажирів "спортсмени - не спортсмени" у пропорції - "1:3" - позитивних емоцій викликати не може.

Навіть, якщо взяти до уваги, що і ковзани хтось має нагострити, і лижі - змастити. Прикро, що вдома залишаються цілий ряд тренерів-практиків, а їх посадочні місця (зрозуміло, з офіційною акредитацією на Іграх) зайняли різного роду функціонери. Причому ті, хто не належить до штабу та місії НОК. Зрозуміло, що упорядники списку дуже хотіли віддячити квитками до Нагано першим особам тих структур, через які відбувалося фінансування підготовки потенціальних олімпійців, а також- відомчим і регіональним керівникам.

Звісно, кожен гонщик, біатлоніст, фігурист або саночник вихований в якомусь добровільному спорттоваристві, вчиться на профільному факультеті певного педінституту, зрештою, має штамп на прописку в конкретній області, місті. Так, "батьки" цих міст і організацій не зможуть "тренувати". Але, під іншим соусом, вони не пройшли б за національною квотою. Не дає ж МОК перепусток, образно кажучи, головам Манчестерського чи Роттердамського спорткомітетів.

Але, якщо зважити об'єктивно, то й Анатолій Петрович Усенко ("Колос"), й Іван Іванович Клопов ("Україна") відомі напевно ж більше, ніж, приміром, телекоментатор Василь Тріска (хоча, можливо, він стане в лютому королем трансляцій). До речі, творча бригада державного ТБ виявилася єдиною, зігрітою бюджетним теплом, категорією журналістської частини нашої делегації. Виправдати вкладену в них валюту згадані коментатори, "технарі" та продюсери зможуть якістю репортажів. На щастя, абсолютній більшості населення України їх роботу ні з чим буде порівнювати, адже московські канали доступні лише "на кабелі". Слабко віриться і в те, що самих українських учасників (за винятком хіба що "зірок" європейських біатлону та фігурного катання, плюс елітної нашої лижниці Ірини Терелі) нам покажуть на льоду або на трасі крупним планом. Причому, "до того" чи "після того". А "під час того".

Що ж газетярі? Добирали їх менш за все спираючись на популярність і "тиражність" видань. Діяв адаптований "закон джунглів". У заявку потрапляє сильніший, чи пак той, хто знайшов "живі" гроші ($5000) на своє відрядження. НОК і федерації асигнувати коштів не могли (чи не дуже намагалися). Мабуть, ми переходимо на західний принцип. Кожна "загниваюча", даруйте, "...Цайтунг" або "...Бладет" платить сама. Ото б нам іще й медалей накопичити в Нагано та його околицях, як оті "кляті капіталісти". Ціни не було б українському десантові під японським сонцем.

Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ, "День"

ДОВІДКА
Про кількісний склад делегації розповів генеральний секретар НОК України Володимир Геращенко:

- Пропорції для всіх країн - однакові. 81 відсотків від квоти атлетів - це тренери, допоміжний персонал, медики. Всі вони (56 + 45) належать до акредитаційної категорії "А" й житимуть на повному пансіоні організаторів. На 101 згадану одиницю можна відряджати одинадцять осіб категорій "NOC", "G", "Gt". Але за кошти національних структур. Причому, кожен високий гість (у регламенті так і вказано - "Distinguished Guest") має право на супроводжуючу особу. Звичайно, є "стеля" й в представництві ЗМІ - електронних і друкованих. Але їхні дві групи - автономні.

БІЛЯ КАСИ
Жеглов брав на "класику" не контрамарки, а зручні квитки
Як оголосив оргкомітет Олімпіади, повністю продано квитки на церемонію відкриття Ігор, на змагання з фігурного катання та гірськолижного спорту. Як не парадоксально, досі залишаються нереалізованими 5.500 квитків на чвертьфінали турніру з хокею, попри те, що в Нагано вперше в історії Олімпіад у складі національних збірних виступатимуть гравці північноамериканської НХЛ. Кореспондент ІТАР-ТАКС В`ячеслав БАНТІН пояснює це тим, що в Японії інтерес до хокею не великий, а квоти на поширення квитків у тих країнах, де ця гра найбільш популярна, змінити вже неможливо.

І все ж, за станом на 30 січня було продано майже 85 відсотків всіх квитків - 1.083.000 з випущених 1.286.000. За даними мас-медіа, для поширення за кордоном через МОК і національні олімпійські комітети було виділено рівно 200 тисяч квитків. Загалом від продажу квитків організатори планують виручити приблизно 42 мільйони доларів. Це в 10 разів із гаком менше від тієї суми, яку заплатять організаторам Ігор телевізійні компанії світу за право вести репортажі з Олімпіади.

ПРОГНОЗ

Норвежців "відсовують" до третьої скриньки
Як повідомляє кореспондент ІТАР-ТАКС Микола СЕТУНСЬКИЙ, канадська газета "Оттава сітізен" ризикнула назвати тих, хто, на її думку, посяде перші 5 місць у кожному з 14 видів програми Ігор у Нагано. Прогноз виходить із того, що перше місце в командному заліку посяде збірна Німеччини - 28 медалей (11 - 9 - 8). Щедрими, що цілком зрозуміло, виявилися провісники і стосовно своїх співвітчизників. Канада, як вони вважають, завоює 23 медалі (10 - 10 - 3), що забезпечить їй друге місце. За умови, що прогноз виявиться правильним, вона зможе також випередити переможця Ігор-94 в Ліллехаммері (за загальною кількістю нагород) - збірну Норвегії, якій у Нагано "обіцяють" 22 медалі (7 - 10 - 5).

Збірній Росії пророкують 20 медалей (5 - 9 - 6) і четверте місце за сумою нагород. За кількістю ж конкретно "золота", згідно з прогнозом, команду Росії випередить також збірна Австрії (6 таких медалей, причому всі - в гірськолижному спорті), а поділять із росіянами за цим показником 5-6-е місця спортсмени Південної Кореї. Багато в чому, завдяки шорт-треку. До російських хокеїстів "синоптики" від спорту, судячи з усього, особливого пієтету не відчувають, "присудивши" їм всього лише 4-е місце після канадців, яким, природно, відведено верхню сходинку п'єдесталу пошани, а також після команд Швеції та США.

 

Газета: