Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Операція «Вiдплата»

16 серпня, 2002 - 00:00

29 липня при виконанні спеціального завдання по затриманню контрабандистів загинув прикордонник Володимир Тюрін. Мікроавтобус «Мерседес», на якому з Молдови їхали злочинці, не підкорився вимогам наряду «секрет», демонстративно збив і переїхав одного із солдатiв.

Це трапилося в ніч на понеділок. Дев’ятнадцятирічного хлопця посмертно нагородили медаллю «За мужність в охороні державного кордону України» і з усіма вiйськовими почестями поховали. Весь подальший тиждень правоохоронні органи шукали вбивць, але безуспішно. Пошуки тривають досi.

Прикордонники вирішили цей трагічний випадок не залишати безкарним. Наприклад, весь світ знає, що вбивати американських поліцейських не можна. Це автоматично спричиняє масований удар по злочинності, знайти та обов’язково покарати винних — справа честі всієї поліції Сполучених Штатів. Була подібна традиція і в Прикордонних військах СРСР: на радянсько-афганському кордоні періодично виникали збройні конфлікти з душманами. З гiр «з тієї сторони» обстрілювалися наші населені пункти та прикордонні застави. Але жодного разу такі вилазки не залишалися безкарними — прикордонники ще більше посилювали контроль над перевалами, через які намагалися пройти наркокаравани та зброя.

Із суботи 3 серпня на українсько-молдовському кордоні почався поглиблений контроль всіх видів транспорту і тотальні зачистки місць передбачуваного накопичення і перевантаження товару, що незаконно завозиться. На знак солідарності з українськими колегами молдовські поліцейські також активізували свої дії. Розпочалася операція, яку умовно можна назвати «Вiдплата».

На цю ділянку сьогодні кинуто всі сили, включаючи резерви. Потенційним порушникам особливо не рекомендується зустрічатися з постами від застав для виконання спеціальних завдань — загиблий солдат якраз був із такого підрозділу. Всі автотранспортні засоби проходять найретельніший огляд, до жодної несправності в документах чи «технічної помилки» не робиться поблажливості. Але все суворо по букві закону. На законність і коректність дій своїх підлеглих при проведенні цiєї акції командування Прикордонних військ звертає особливу увагу.

За перший тиждень охорони кордону за так званим, посиленим варіантом затримано 204 порушники державного кордону, 561-му громадянину відмовлено у в’їзді в Україну: у них не було документiв або ж вони були оформлені з порушенням чинних правил. Виявлено і вилучено 3 одиниці зброї, 72 боєприпасів, 6,59 кг наркотиків. Заборонених для ввезення в країну товарів або без їх належного митного оформлення затримано на 668 тисяч грн., що в 2,6 раза перевищує показник попереднього тижня.

Прикордонники відмічають різке зниження вантажопотоку з Придністров’я. На їхню думку, це пов’язано саме з операцією, що проводиться, і пошуком вбивць їхнього товариша. Криміналітет і ті, хто займається дрібною «побутовою» контрабандою, налякані й вважають за краще не ризикувати. У свою чергу, і прикордонники «посилену охорону» припиняти не збираються до піймання злочинців.

За підозрою у вбивстві рядового Володимира Тюріна було затримано два білi мікроавтобуси зі слідами ДТП, але експертиза наїзд на прикордонника саме цими «Мерседесами» не підтвердила.

Тим часом питання безпеки несення служби, особливо в таких специфічних і найбільш ефективних видах нарядів, як «секрет» і «контрольний пост», сьогодні стоять у ПВУ особливо гостро. Щодня на кордоні виставляється 120 таких мобільних груп, 50 з яких заступають на цілу добу. Проте навіть для них не вистачає бронежилетів, переносних шлагбаумів, жезлів регулювальників із підсвічуванням, засобів для примусової зупинки автотранспорту. На придбання такої екіпіровки потрібно 5 млн. грн. Але грошей в Прикордонних військах завжди не вистачає, вже на сьогоднішній день їх недофінансування становить 20 млн. грн. Якщо не буде вжито дійсно радикальних заходів, підвищений ризик для життя солдатiв і офіцерів під час несення служби залишиться і надалі.

PS. Як уже повідомлялося, президент Молдови нагородив українського солдата медаллю «За відвагу». А 13 серпня Леонід Кучма підписав Указ про нагородження його орденом «За мужність» III ступеня.

Сергій АСТАХОВ
Газета: