Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Озимі» продовжують проростати

10 квітня, 2002 - 00:00

Виборчий блок «Команда озимого покоління» має намір трансформуватися в політичну партію, яка «буде представляти інтереси блоку в нинішньому парламенті», а також брати участь у президентських виборах 2004 року та парламентських 2006 року. Про це вчора на прес-конференції заявили лідери КОПу Валерій Хорошковський та Інна Богословська, подаючи приклад здорової реакції на невдачу на виборах. За словами І.Богословської, вже визначено дату з’їзду майбутньої партії — 1 липня 2002 року, працює організаційний комітет. Вона також відзначила, що партія буде формуватися «не за принципом КПРС, а по типу європейських партій». За її словами, «це буде невелика кадрова партія з великою кількістю симпатиків». Відповідаючи на запитання щодо майбутніх членів ліберальної партії, І. Богословська сказала: «Ми спершу створимо партію за класичними канонами, а потім будемо розмовляти з партійних позицій з можливими партнерами».

Інна Богословська також повідомила про те, що КОП зараз проводить переговори з великою кількістю політичних сил, що не пройшли в парламент. Крім того, вона відзначила, що вже на сьогоднішній день кілька політичних сил з тих, хто потрапив у ВР, зацікавилися програмою «Команди озимого покоління». Водночас І. Богословська зауважила, що питання про можливе співробітництво з будь-якими парламентськими політичними силами розглядатиметься «озимими» тільки після того, як парламент буде структурований. За її словами, «Команда озимого покоління» як і будь-яка політична сила, матиме своїх людей у парламенті, за рахунок яких буде «лобіювати ті чи інші законопроекти». При цьому І. Богословська зауважила, що «озимі» ніколи не будуть «лобіювати конкретні законопроекти, галузі чи підприємства, а тільки системний розвиток країни, стратегію розвитку».

Відповідаючи на запитання журналістів про назву майбутньої партії, В.Хорошковский відзначив, що «Команда озимого покоління» — «назва виборчого проекту», а питання щодо назви партії вирішить з’їзд. Треба, мовляв, враховувати те, що ця назва супроводжуватиме партію впродовж багатьох років, а також те, що «озимі» запропонують країні проект розвитку на 10—20 років.

Аргументуючи необхідність для України зростання прихильників ліберальної ідеології, І. Богословська висловила переконання, що якщо Україна хоче мати своє місце в Євросоюзі, в неї немає іншого вибору, ніж пройти шляхом вільного підприємництва. «Воля, свобода — це головне, що повинне бути в суспільстві, щоб воно почало розвиватися, а не йшло по замкнутому колу соціалістичних чи псевдосоціалістичних ідей», — сказала вона. Інна Богословська також подякувала виборцям, які підтримали «Команду озимого покоління», підтверджуючи тим самим, що права ідея має право на життя в Україні.

Наталія ТРОФІМОВА, «День»
Газета: