Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Палець із ноги «виріс» на руці

15 червня, 1999 - 00:00

...Близько півтора року тому з Н., котрий мешкав тоді на півночі, сталося нещастя. Грабіжники, які напали на нього на вулиці, побили 30-річного чоловіка так, що він знепритомнів. Коли його знайшли, всі пальці на обох кистях були відморожені — невдовзі їх ампутували. Виписавшись із лікарні, чоловік переїхав до сестри в Миколаїв.

Тут він звернувся за допомогою у відділення мікрохірургії, і лікарі погодилися піти на операцію, аналоги якої вже проводилися за кордоном. Зі стопи лівої ноги хворого було «знято» другий палець і трансплантовано на ліву ж кисть — на місце вказівного. Операція пройшла успішно — палець прижився. Зараз Н. його розробляє і готується до наступних операцій — так званої фалангізації (лікарі хочуть поглибити проміжок між «новим» пальцем і залишками великого) й аналогічної процедури з правою рукою (та ногою). Про естетичний вигляд у цьому випадку, щоправда, не йдеться, головне завдання — адаптувати людину до нових умов. Тепер він може хоча б тримати ложку або застебнути гудзик.

До речі, за твердженням завідуючого відділенням мікрохірургії Григора Тер-Нікогосяна, аналогічні операції за кордоном коштували десь $50 тис. Нашому хворому вона обійшлася трохи дорожче ніж 200 гривень — необхідні ліки йому довелося купувати самому.

Данило КЛЯХІН, «День»
Газета: