Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Парад великим планом

29 серпня, 2003 - 00:00

Головна телеподія Дня незалежності — військовий парад. В урочистій телевізійній трансляції важливо все — «око» камери поспішає розглянути панораму святкового Хрещатика, марш військових, ловить вираз облич керівників держави. Уважні глядачі помітили, що цього року це був зовсім інший парад — із новим міністром оборони в цивільному костюмі, без військової техніки, з несподіваним музичним дефіле 1050-ти людей у формі. Минулого року після військового свята танцювали народні колективи, а два роки тому парад взагалі завершувався грайливою ламбадою. Стиль параду стає більш європейським, змінюється і формат прямого ефіру. Розповідають ті, хто працював над прямими трансляціями події.

Олена ФУРМАНОВА, головний режисер ТО «Новини» (УТ-1), головний режисер трансляції параду:

— Готуємося до параду за два тижні. Працює 14 камер, 2 операторські крани, багато іншої техніки. Особливо важко в прямому ефірі «витягувати» звук оркестрів. Щоб зняти найкращі плани, просимо дозволу у ДАІ проїжджати на червоний колір. Узгоджуємо з організаторами, де ставити камери, пишемо масу листів-узгоджень. Ця рутинна робота віднімає всі сили. Але головне — без погрішностей зняти парад, інакше лаятимуть весь канал. У нашій команді близько ста чоловік, але все залежить від режисера.

Цього року перед парадом ми брали інтерв’ю у військових, об’їзд міністром оборони військ переривала хроніка свята Незалежності, історії української армії. Якщо раніше просто звучала музика Гімну, то цього року його всі співали.

Міністр оборони Євген Марчук у цивільному костюмі символізував зміни у військовому відомстві. Навіть те, що раніше було б, напевно, прийняте в багнети — всміхнені обличчя солдатів, що потрапили в кадр (за статутом вони повинні бути в строю серйозними), — в телепоказі параду військовими було сприйнято позитивно. До військового пафосу в цьому році додалися елементи шоу. Ми постаралися показати армію більш людяною.

Подія залишиться в пам’яті у всіх, хто крокував Хрещатиком. За наказом міністра оборони всім п’яти тисячам учасників подарують касету із записом параду.

Оксана СОКОЛОВА, ведуча програми «Факти» (ICTV), ведуча прямих включень параду:

— Цього року ICTV показував парад у своєму звичайному форматі прямих включень. Такий формат — одна із вдалих знахідок нашого каналу, а повна трансляція — прерогатива УТ-1.

О 10 і 11 годині ранку ми давали розширені сюжети до 2—3 хвилин. Зазвичай, у нас чудово з цим справляються репортери, обличчя ведучої в кадрі з’являється як виняток із правил. Ми знімаємо парад із даху мікроавтобуса і чудово видно акуратні квадрати військових розрахунків. О 10-й глядачі потрапляють відразу на відповідальний момент — Гімн, підняття прапора. Об 11-й парад закінчується, і я стараюся розповісти про найцікавіше за минулу годину. У випуску «Фактів» о 12.45 наші сюжети розповідають про парад більш детально.

Для мене і для всіх незвичним був елегантний цивільний вигляд міністра оборони. Євген Марчук — досвідчена людина в державних справах. І хоч це був перший парад міністра, він провів його дуже впевнено.

Підготувала Катерина ДЯДЮН, «День»
Газета: