Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Передвиборні канікули

3 липня, 2004 - 00:00

Учора завершила роботу п’ята сесія Верховної Ради України четвертого скликання. Хоча під час неї народні депутати встигли ухвалити 231 закон, що стосується найрізноманітніших сфер життя, експерти відзначають високу насиченість сесії суто політичними питаннями. Ухвалили нові закони про вибори до парламенту, місцевих рад, а також про вибори президента України, провалили законопроект про внесення змін до Конституції України №4105, нарешті схвалили в першому читанні законопроект про внесення змін до Основного Закону №4180 — ось перелік лише основних політичних документів, проходження яких було насправді бурхливим. Як і слід було чекати, в рік виборів політичні пристрасті в сесійному залі зашкалювали при прийнятті рішень бюджетного та приватизаційного характеру. Надмірна політизованість законодавчого процесу, природно, не могла не позначитися на якості законів, котрі приймали, про що відверто заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин під час заключного виступу перед народними депутатами. У своїй промові спікер також закликав майбутніх кандидатів на посаду президента підписати спеціальну передвиборну угоду, що передбачає, зокрема, систему домовленостей на післявиборний період, а також угоду про проведення чесних виборів.

Перед депутатським корпусом виступив також глава уряду Віктор Янукович. Перед самим початком його виступу члени фракції «Наша Україна» спробували вивісити на президії плакат «Янукович, проживи на 205 гривень!» (який одразу зірвали представники фракції «Регіони України»), але саме звернення прем’єра депутати, включаючи опозиційних, прослухали спокійно. У своїй промові глава уряду висловився за необхідність внесення змін до Конституції до проведення президентських виборів 2004 року, наголосив на необхідності забезпечити проведення прозорих, чесних виборів президента України, подальше зростання економіки та покращання життєвого рівня громадян. Прем’єр також подякував Верховній Раді за співпрацю, зазначивши, що, попри певні розходження, результат взаємодії парламенту й уряду був позитивним.

Загалом заключне засідання парламенту тривало недовго: після промов прем’єра та спікера сесію урочисто оголосили закритою, після чого депутати та журналісти ще з півгодини поспілкувалися в кулуарах, плавно переміщаючись у бік буфета. На обличчях і тих, й інших читалася втома в поєднанні з передчуттям наступної, передвиборної 6-ї сесії. Згідно із затвердженим графіком, вона відкриється 7 вересня. Тепер у країні відкривається сезон передвиборних з’їздів, на яких мають бути озвучені поточні домовленості та компроміси. Як завжди, багато говорять про єдиних кандидатів, розподіл портфелів тощо. І майже нічого не чути про те, кому дістануться відповідальність та обіцянки, які дали виборцям.

Володимир СОНЮК, «День»
Газета: