Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Переїзд без пригод

«Укрзалізниця» унеможливлює аварії на перетині з автошляхами
25 червня, 2004 - 00:00

На «Укрзалізниці» створено пристрій, що запобігатиме аваріям на залізничних переїздах. Відповідне доручення науковці отримали від міністра транспорту Григорія Кірпи. Авторами новинки стали фахівці головного управління колійного господарства «Укрзалізниці» та його науково-конструкторського технологічного бюро. Про актуальність розробки свідчить статистика: тільки минулого року зареєстровано 155 ДТП на переїздах, а цього року — 45. Більшість таких випадків трапляється з вини водіїв автомобілів, і майже всі вони, на жаль, закінчуються трагічно.

Відтепер на переїздах встановлюватиметься металева плита, керована лазерною системою, вона автоматично підніматиметься при наближенні поїзда. У горизонтальному положенні пристрій діє як засіб примусового зниження швидкості руху автомобілів та регулювання дистанції між ними. У робочому стані він буде загороджувальним бар’єром для автотранспорту, що унеможливлює його виїзд на залізничний переїзд. Загороджувальна плита дуже міцна. При ударі об неї у автомобіля будуть пробиті колеса й пошкоджена ходова частина. Але сам водій та його пасажири будуть захищені від зіткнення з поїздом. Передбачається, що з впровадженням новинки зіткнень на перехрестях вдасться уникнути. Виготовлятимуть пристрій на заводах «Укрзалізниці». Фахівці вважають, що його окупність становитиме п’ять-шість років, адже на переїзді черговий не потрiбен. Але звільнень не буде, запевняє начальник главку колійного господарства Михайло Костюк. Тому що люди, які працюють на переїздах, є ще й членами ремонтних бригад.

Планується, що вже восени цього року почнуть діяти два експериментальнi переїзди на Придніпровській і Південно-західній залізницях. Їхнє виготовлення фінансуватиметься «Укрзалізницею». У подальшому цими автоматизованими пристроями будуть оснащені всі залізниці України.

Тетяна ДУБНА
Газета: