Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Першоквітнева «Гуморина» в Одесі була присвячена Гоголю, кризі та боротьбі зі злочинністю

3 квітня, 2009 - 00:00
ФОТО УНІАН

36-та першоквітнева «Гуморина» почалася на Приморському бульварі. Нинішнього року першим заходом свята стало відкриття виставки карикатур «Дружба начинается с улыбки». Після цього розпочалися конкурси: народної пісні «Караоке на Дерибасівській», шоу-програма «Усміхаємося разом з Одесою», гумористична програма у виконанні артистів цирку «Цирк — і тільки!», парад одеських команд КВК «Геть жарти», гумористична розважальна шоу-програма «Шоб я так жил, как я люблю Одессу».

У знаменитому саду скульптур Літературного музею був відкритий пам’ятник М.В. Гоголю. У Золотій залі музею — ювілейна виставка.

Головною подією «Гуморини» став традиційний карнавальний хід «Ще не вмерла «Гуморина». Центральним моментом заходу стала участь в ньому ста співробітників карного розшуку області, переодягнених у своїх колег радянського періоду різних років і бандитів.

— Одеська кримінальна міліція може не тільки розкривати злочини, а й веселитися і відпочивати разом з жителями міста Одеси, — сказав заступник керівника міліції Одещини Анатолій Хлевний. — Я би також одягнув костюм, але на кіностудії розмір не підібрали.

Проте більшість співробітників міліції 1 квітня працювали. І не тільки міліціонери. За словами Одеського міського голови Едуарда Гурвіца, 1 квітня і в День міста, 2 вересня, для нього більше всього роботи.

З міським головою згодні й двірники. З тією лише різницею, що справжня робота з прибирання наслідків свята припадає на 2 квітня.

Уперше першоквітнева «Гуморина» відбулася в Одесі 1973 року. Захід був вигаданий групою авторів. Слово «Гуморина» першим вимовив Олег Сташкевич (нині літературний секретар М. Жванецького), а емблему фестивалю — «Веселого морячка» — запропонував художник Алік Цикун. Відтоді на одеську «Гуморину» з’їжджаються тисячі гостей. За даними Одеської міськради, 1 квітня 2008 року місто відвідали близько 150 тис. гостей.

Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса
Газета: