Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Після ганебного програшу української збірної з баскетболу тренер Віталій Лебединцев подав у відставку

10 серпня, 2007 - 00:00

Національна збірна України з баскетболу з поразки розпочинає боротьбу за вихід до фінальної частини Чемпіонату Європи-2007 у додатковому кваліфікаційному турнірі. У середу увечері «жовто-сині» на власному майданчику поступилися збірній Бельгії з розривом у 25 очок, після чого головний тренер нашої команди заявив, що йде у відставку. В іншому матчі групи C перемогу святкувала збірна Ізраїлю, яка здолала команду Данії з рахунком 72:60.

Під час матчу Україна — Бельгія трибуни київського Палацу спорту були наполовину заповнені, більшість вболівальників прогнозували легку перемогу нашої збірної. Проте суперник виявився міцним горішком, більше того — досить швидкою і організованою командою, гравці якої мали жагу до перемоги. Українські ж баскетболісти, здавалося, грають абсолютно без цього бажання. Інтрига в матчі була лише в першій половині зустрічі, коли відставання від команди суперника була приблизно два-три очки. Після великої перерви бельгійці почали значно активніше діяти і підопічним Віталія Лебединцева постійно доводилося бути в ролі наздоганяючих. Але суперник, ніби зовсім не докладаючи значних зусиль, постійно зберігав свою перевагу, більше того — наприкінці третьої чверті почав її збільшувати. Тож заключна десятихвилинка розпочиналась за рахунку 40:47 на користь гостей. Переломним моментом у грі української команди стала третя хвилина четвертої чверті, коли різниця в рахунку становила 10 очок. До кінця поєдинку бельгійці просто «добивали» нашу збірну, пославши її в результаті в глибокий нокаут — 45:70 після фінальної сирени. В цей час глядачі на трибунах були просто шоковані, з деяких секторів можна було почути навіть слово «Ганьба»!..

Справді, такого навіть не очікували самі суперники, які буквально стрибали від щастя. Щоправда, на післяматчевій прес-конференції головний тренер збірної Бельгії Едді Кастельс був солідарним до нашої команди і зазначив, що для того, щоб перемогти в України треба докласти значних зусиль. А щодо гри самої «жовто-синьої», сказав: «У всіх команд бувають чорні дні і невдачі. Одна поразка ще не свідчить про програш у групі. Тому я бажаю вашій команді удачі в подальших іграх».

Проте тренер Віталій Лебединцев вже точно не буде цю удачу втілювати в життя, про що стало зрозумілим після його слів журналістам: «Якою може бути оцінка гри? Щоб не ховати очі, не треба оцінку давати команді, а треба оцінювати лише мене. Розповідати про всі недоліки зараз немає сенсу. За провал в останній чверті 5:23 претензії висувати треба до однієї людини. І провина тут цілком лежить на мені. Сьогодні гри як такої в нас не вийшло. 4,8% (одне точне влучання з 21) реалізації трьохочкових... — таке у своєму житті я зустрічаю вперше. Напевно, це пов’язано з підготовкою. Коли гравець не забиває: хоч пенальті, хоч штрафний, винен завжди тренер. Коли гравець три рази поспіль викидає м’яч в аут, то також винен тренер. Хоча, знаєте, якби мені сьогодні зранку хтось сказав, що буде поразка, то я б посперечався. Але наразі в нас команди не було. Напевно, я не зміг її створити. Тому оцінкою такої гри повинна бути моя відставка — це моє глибоке переконання. І тут справа навіть не в самій поразці, а в тім, якою вона була — безликою і безвідповідальною».

Через годину після закінчення матчу кореспонденту «Дня» стало відомо, що відставка Віталія Лебединцева була прийнята президентом Федерації баскетболу України Олександром Волковим. А виконуючим обов’язки головного тренера нашої збірної на наступні п’ять ігор, які ще треба обов’язково зіграти в цьому турнірі, призначений Валентин Берестнєв.

Анатолій БАБАК
Газета: