Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Почалася осіння хуртовина цін. Поки що - на пальне

30 жовтня, 1997 - 00:00

Автозаправні станції працюють зараз і вдень, і вночі. Й, навіть, заметіль на кількість клієнтів не дуже впливає. Але у водіїв стурбовані погляди. Починаючи з 1 жовтня ціни на бензин повільно, але неухильно "повзуть" вгору, й, водночас, на стендах біля АЗС з'являється усе більше нулів. Тобто починаються також і перебої з пальним.

Що первинне: зростання цін чи нестача бензину, визначити не просто. Тим більше, що картина в столиці досить строката. Ринок наче лихоманить від низької навколишньої температури. В одних місцях бензин А95, скажімо, 80 копійок за літр, в інших - 1 гривня. А на початку місяця ціна майже повсюдно трималася на рівні 60 коп. Отже, за такий короткий час вартість пального зросла на 20-40%. Це не може бути пояснене ні сезонними коливаннями, ні випадковістю. Причини мають бути серйозними. Й спершу ми вирішили дізнатися, що думають про це водії приватних та службових авто.

Більшість відповідала: "без поняття", не виказуючи при цьому ані обурення, ані розпачу. Здається, наш народ вже звик до сваволі й ніколи більше не буде протестувати проти неї.

Але були й інші висловлювання. Водій "Москвича": "Якщо ціни ростуть, то це комусь потрібно". Водій "Мерседеса": "Слід про це спитати у податківців". Інтелігентного виду водій "Жигулів": "В Україні стоять три заводи". Інша версія: "Зупинилися два заводи в Росії". Касир АЗС: "Податками задавлять, буде й до двох гривень ціна".

Інші працівники АЗС задоволені: бензин розпродується дуже швидко, хоч великих черг на автозаправках, поки що, не видно. Водій бензовозу Олексій Шмаровоз, що зливав пальне на АЗС "Мрія", розповів про перебої на базах і дивувався: адже нещодавно резервуари там були наповнені вщерть.

Закінчення

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, "День"
Газета: