Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Почалося...

6 жовтня, 2007 - 00:00
ГОЛОВНА ІНТРИГА: ЧИ ВДАСТЬСЯ ЛИТВИНУ СТАТИ СПІКЕРОМ? / МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня» ФОТО УНIАН ПАРТІЯ РЕГІОНІВ ВТРАТИЛА У СВОЇХ БАЗОВИХ ОБЛАСТЯХ. НА ДОНЕЧЧИНІ ЗА НЕЇ ПРОГОЛОСУВАЛИ НА 130 ТИСЯЧ МЕНШЕ, НІЖ ТОРІК ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День» БЮТ ЗБІЛЬШИВ КІЛЬКІСТЬ ВИБОРЦІВ БІЛЬШ НІЖ НА ПІВТОРА МІЛЬЙОНА ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА «НАША УКРАЇНА» ХОЧ І ОБРОСЛА РУХАМИ І ПОРОЙ, АЛЕ РЕЗУЛЬТАТ НЕВТІШНИЙ — МІНУС 253 948 ГОЛОСIВ ФОТО ВОЛОДИМИРА ТАРАСОВА

Заяву Віктора Ющенка про необхідність консолідації трьох мегапартій — ПР, БЮТ і НУ — НС — політики сприйняли по-різному. Якщо соратники прем’єра негайно заповзялися варити «коаліційну кашу» з найбільш екзотичних інгредієнтів, то бютівці та представники пропрезидентського блоку імпровізувати на коаліційній кухні не збираються і парламентську страву мають намір творити лише за єдиним рецептом: БЮТ+НУ — НС. Проте які правила без винятків? Додати трохи спецій у вигляді партійців блоку Литвина для сили коаліційного смаку демократи все ж таки не проти, говорить номер один пропрезидентського блоку Юрій Луценко.

Отже, коаліціада-2007 де- факто стартувала. І, потрібно визнати, не так уже й гладесенько та рівнесенько. Чому? Та тому, що, по-перше, про те, що не все в коаліційному казані вариться за графіком, свідчить те, що обіцяні часові рамки вже порушено. Юлія Тимошенко говорила, що в понеділок зустрінеться з Президентом і обговорить від «а» до «я» всі архітектурні тонкощі коаліційного проекту в форматі БЮТ+ НУ — НС. Сьогодні вже субота, а коаліційний віз, як бачимо, і нині там. У розпал виборчої кампанії керівник виборчого штабу НУ — НС, глава президентської канцелярії Віктор Балога публічно запевняв, що на створення демократичної коаліції потрібно буде не більше, аніж година. Як кажуть, без коментарів.

По-друге, складається враження, що в пропрезидентському блоці відсутній єдиний центр прийняття ухвал, а це серйозно ускладнює справу. Якщо видні партійці НУ — НС, такі як Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко всує говорять лише про те, що блокуватимуться з БЮТ, то Банкова або вичікувально відмовчується, або витіювато натякає на широку коаліцію. Ймовірно, що має рацію бютівець Володимир Яворівський, який заявив про те, що для того щоб уникнути колишніх коаліційних помилок у центрі Києва потрібно спорудити масивний пам’ятник граблям.

До речі, незважаючи на те, що коаліційний процес (сподіватимемося, що не епопея) лише стартував, уже чітко простежується ще одна традиція коаліціади по-українськи: кулуарна гра навмання. Всі переговори на всіх фронтах — як «помаранчевому», так і «синьо-білому», ведуться за щільно зачиненими дверима. А де немає прозорості, там є блеф і поле для маневру. Так що яким буде коаліційний урожай 2007при прогнозованій непрогнозованості гри, судити вельми й вельми складно.

Але перші плоди на коаліційній ниві такі. Регіонали вже зустрілися з представниками блоку Литвина й комуністами. За словами Раїси Богатирьової, вже навіть досягнуто попередні домовленості. Принципом більшості стане об’єднання країни. З цим погоджується й лідер однойменного блоку — Володимир Литвин. Підтримують таке гасло й комуністи, але за умови, що в коаліції не буде ні бютівців, ні представників пропрезидентського блоку. Раїса Богатирьова, Володимир Литвин, Адам Мартинюк і чомусь соціаліст Ярослав Мендусь за зачиненими дверима довго говорили про коаліцію. Першим до журналістів вийшов Володимир Литвин і заявив: «Я вважаю правильною позицію Президента, який пропонує широку коаліцію. Все інше — це продовження нестабільності. І не виключено проведення наступних дострокових виборів. Країна їх уже не витримає». Голова ВР четвертого скликання переконує, що його не цікавлять посади, зокрема й крісло спікера, а тому він спокійно веде переговори і з ПР, і з БЮТ. Тим часом, із ким бути — досі не вирішив. Соратники прем’єра Януковича хочуть згуртувати всіх. Максимум — чотири політичні сили. «Синьо-білі» прямо зазначають, що успішність операції — консолідації — багато в чому залежатиме від позиції гаранта Конституції. «Ми не вороги одне одному, ми були опонентами».

А сьогодні — суб’єкти переговорного процесу. Ми ніким жертвувати не збираємося, і така термінологія, на нашу думку, є принизливою для наших можливих партнерів, а можливо, й для опонентів», — переконує громадськість пані Богатирьова. До речі, в кулуарах говорять, що якщо підмурівком коаліційного будинку стане синьо-білий колір, то Раїса Василівна цілком може зайняти крісло голови ВР.

Ідея об’єднати всіх парламентських гравців під одним коаліційним дахом не подобається комуністам. Їхній лідер Петро Симоненко пропонує свою формулу: ПР+КПУ і блок Литвина. Якщо голосів не вистачить, говорить Петро Миколайович, можна посилитися за рахунок перебіжчиків із БЮТ і НУ—НС. До речі, маневр із перебіженцями може бути цілком успішним, оскільки закон про імперативний мандат досі не прийнято. У разі, якщо буде все ж таки створено широку коаліцію, комуністи гризтимуть опозиційний граніт науки, говорить пан Симоненко: «Виходячи з ідеологічних суперечностей, які у нас є з «Нашою Україною», неможливо це, і я про це заявив ще з самого початку». Тим часом на протилежному боці політичного поля — протилежне бачення коаліційної мозаїки. Пропрезидентський блок не має наміру зв’язувати себе коаліційними узами шлюбу з розрахунку з ПР, тільки з любові — з БЮТ. Перший номер «помаранчевої» політичної сили Юрій Луценко, поспілкувавшись нещодавно з Президентом, запевнив — більшість у Верховній Раді за НУ— НС і БЮТ. Щоправда, Юрій Віталійович натякає, що коаліційні двері демократів відчинено і для Володимира Литвина.

«Будь-які інші провокаційні заяви щодо формування широкої коаліції ми відкидаємо, це продовження брудних ігор», — запевняє колишній міністр МВС. Розмовляти з «Регіонами» поки що рано, зазначає пан Луценко. Створимо демократичну коаліцію, тоді, каже, й зустрінемося з ПР як з опозицією.

Поки що демократична коаліція БЮТ + НУ—НС набирає 228 мандатів. Проте, як висловився днями Віктор Ющенко, «є голоси, їх досить, щоб сформувати уряд, але це не вирішить питання стабільності в державі». А дійсно ж — досить декільком депутатам, наприклад, захворіти — і більшості в 226 голосів уже немає. Саме тому для закріплення коаліції Банкової й потрібен Володимир Литвин. Останній це чудово розуміє. «Я хочу, щоб був спокій у країні, щоб у нас не було 226 депутатів на 224 або 228 на 222», — заявляє колишній голова ВР. Очевидно, тому й відчайдушно торгується і не поспішає задешево розмінювати свої козирі.

Потрібно взяти до уваги й те, що Вікторовi Ющенку невигідно відправляти Юлію Тимошенко в опозицію. Адже навіть гіпотетична коаліція Партія регіонів + КПУ + НУ—НС + блок Литвина набирає 294 мандати. А для змін до Конституції (а Президент, нагадаємо, заявив, що 2008 рік має бути присвячений новому конституційному процесу та схваленню нової редакції Основного Закону) потрібно 300 голосів. Окрім того, при таких розкладах є ризик, що в разі створення «ширки» частина нашоукраїнців на чолі з Луценком — Кириленком підтримає «серцеву» фракцію. Тому оптимальним і для БЮТ з НУ—НС, і для глави держави є коаліція з Литвином.

Проте, хоч як би там було, ворожити на українській політичній гущі залишилося ще не так довго, оскільки (благо) закон передбачає чіткі часові рамки на формування більшості у Верховній Раді, на висунення кандидатури прем’єра і подібне. Так що якщо навіть новоспечені власники мандатів і захотіли б вести нескінченну гру в коаліційну рулетку, у них це не вийде. Нагадаємо: майбутній парламент, згідно із законом, може формувати коаліцію до 15 грудня.

Проте до крайнього терміну, відведеного на формування коаліції, можна підозрювати всіх без винятку коаліційних гравців у шахрайстві, оскільки ще свіжа в пам’яті скандальна коаліціада- 2006 і складно передбачити, хто витягне з рукава джокер і в найостанніший момент зірве парламентський куш.

ДОВIДКА «Дня»

Згідно з частиною першою статті 96 Закону України «Про вибори народних депутатів України», Центральна виборча комісія не пізніше ніж на 15-й день iз дня голосування (тобто не пізніше 15 жовтня включно) встановлює результати голосування і складає відповідний протокол. У відповідності до статтi 97 закону, ЦВК не пізніше ніж на 15-й день iз дня встановлення результатів виборів (тобто не пізніше 30 жовтня включно) оприлюднює їх у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр». Офіційне оголошення результатів виборів є підставою для звільнення з роботи, яку не можна поєднувати з депутатським мандатом, і прийняття рішення про припинення іншого мандата. Депутати не пізніше ніж на 20-й день iз дня опублікування результатів виборів повинні надати до ЦВК довідку про звільнення або припинення іншого мандата. Це є підставою для реєстрації народного депутата України. Йому протягом семи днів ЦВК повинен видати тимчасове посвідчення народного депутата.

Не пізніше, ніж через десять днів після офіційного оприлюднення результатів виборів (до 25 жовтня), проходить перше засідання Підготовчої депутатської групи. Не пізніше, ніж через 30 днів після дня офіційного оприлюднення результатів виборів (до 14 листопада) має вiдбутися перше засідання новообраного парламенту, яке проходить після принесення присяги всіма обраними депутатами.

Конституція відводить один місяць на формування коаліції новим складом Верховної Ради (до 14 грудня). Після цього відводиться 60 днів (14 лютого 2008 року) на формування уряду.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Володимир МАЛИНКОВИЧ , політолог:

— Якщо Президент піде на широку коаліцію, це рівнозначно тому, що він оголошує війну Юлії Тимошенко, а в цьому випадку він, як мінімум, на половину розколе своїх прихильників. Гадаю, що навіть більшiсть його нинішніх прихильників підуть до Тимошенко. Ну, скажімо, Луценко — людина без хребта, а що стосується Кириленка, Катеринчука та інших людей із цього блоку, зокрема, представників Правиці, то вони не підуть на союз із Януковичем. Для них це абсолютно неприйнятно, проте також як і для багатьох прихильників Януковича неприйнятний союз із Ющенком.

Якщо широка коаліція все ж таки відбудеться, це означає, що Юля дуже вагомо посилить свої позиції, і матиме не 30%, а 40% як мінімум. За рахунок чого підскочить рейтинг? За рахунок представників пропрезидентського блоку, які до неї переходитимуть, за рахунок, я гадаю, навіть деяких регіоналів, які також перейдуть до БЮТ. У результаті, на президентських виборах вона «розчавить» Ющенка. Зверніть увагу, щойно Ющенко зробив заяву про широку коаліцію, вона, жодної хвилини не вагаючись, сказала, що цього не буде, і тут же заявила, що піде в опозицію. Вона знає, що якщо піде в опозицію, то йому кінець. Вона поводиться абсолютно рішуче, оскільки впевнена в своїх силах. Ви знаєте, ось я — відвертий противник помаранчевої революції. Але я вважаю, що вибори потрібно визнати такими, що відбулися і нехай Тимошенко керує країною, оскільки вона отримала цю більшість. Так, мені це не подобається, я не її прихильник, але це факт. А Партії регіонів, до речі, потрібно йти в опозицію для того, щоб вона стала партією, а не бізнес-кланом. І ніяка широка коаліція не потрібна, оскільки це не коаліція, а змова олігархів.

ТИМ ЧАСОМ

«Наша Україна» готується висловити незгоду Вікторовi Ющенку

Частина новообраних депутатів від блоку «Наша Україна — Народна самооборона» відмовляються підтримати ідею про створення коаліції з Партією регіонів. Як повідомляють інформовані джерела «Української правди», в НУ-НС зібрано 40 підписів під листом до президента, де висловлюється незгода з пропозицією залучити до переговорів Партію регіонів.

Станом на ранок п’ятниці листа підписали 40 з 72 політиків, обраних за списком «Нашої України — Народної самооборони». Зокрема, стверджують джерела, листа підписали всі кандидати в депутати з прохідної частини, які пройшли за квотою «Народної самооборони», окрім Олександра Омельченка.

Наталія РОМАШОВА
Газета: