Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Податкова "чорна дірка"

19 червня, 1997 - 00:00

Конструкція найрозповсюдженіших в Україні касових апаратів "ЕРА-101" дозволяє нехитрою маніпуляцією - натисканням у певній послідовності кількох кнопок - зменшити або звести до нуля денну виручку та нумерацію чеків.

За даними сервісних центрів обслуговування апаратів, можливе також додавання в касу спеціальної мікросхеми, що полегшує й маскує маніпулювання. Втім, і без неї легко обійтися.

Відповідно до законодавства, всі підприємства сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, у тому числі обміну валюти, повинні користуватися касовими апаратами. Перелік "пільговиків" невеликий. Хоча за порушення підприємцями порядку використання електронних кас існують фінансові санкції (як не дивно, кримінальна відповідальність відсутня). Це не зупинило творчі пошуки "хакерів".

Свого часу постановою Кабміну 1993 р. Київське виробниче об'єднання "Електронмаш" було визначене головною організацією й координатором робіт із розробки та виготовлення електронної касової техніки. Це врешті-решт призвело до монополізму. Зокрема, у галузі сертифікації та "технічної експертизи".

Неважко припустити, що розробники намагатимуться пояснити проблему, що постала, "дрібною помилкою" програми, яка легко усувається. Проте в апаратах має бути й технічний, і математичний захист від незаконних маніпуляцій і закладено неможливість заміни математичних програм. Крім того, чи буде в податкової адміністрації можливість перевірити якість нової версії програм? У країні виникає потреба утримувати в штатах податкових органів асів електроніки.

Таким чином, не виключено, що постане питання заміни всіх апаратів "ЕРА-101". Їх в експлуатації знаходиться понад 140 тисяч штук. За чий рахунок? У цивілізованому світі такі витрати бере завжди на себе виробник, що припустився похибки. У нашому ж випадку, очевидно, витрати доведеться взяти на себе державі.

Приховування доходів за допомогою дефектних касових апаратів дозволяє уникнути й усіх "накруток" на дохід та прибуток (ПДВ, відрахування до соцстраху тощо). У сукупності це дає величезний "навар". Щоб звести до мінімуму втрати, держава має діяти рішуче й точно.

Історія сумна, але не безпросвітна. Є ж апарати, до яких претензій немає. Є можливість удосконалити інші. Урешті-решт, багато чесних підприємців самі зацікавлені в суворому й точному обліку. Державне підприємство не змогло випустити апарати, що забезпечують захист державних інтересів. Виходить, слід ставити на альтернативне виробництво надійних приладів.

Олександр ЖУРБА
Газета: