Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Поки не вмерли, «Швидку» не викликайте!

5 вересня, 1998 - 00:00

Маються на увазі «різного роду задушення, повішання, утоплення, укуси тварин, враження електрострумом, блискавкою» та ряд інших. Також лікарі відгукнуться на виклики: «вмирає», «посинів», «не дихає», «паралізувало», «втратив мову» та аналогічних їм. Медична станція тепер «...не виїжджає у випадках гострих або загостреннях хронічних захворювань, легких травмах, котрі не загрожують життю чи здоров’ю».

Як пояснив кореспондентові «Дня» заступник головного лікаря міської станції «швидкої допомоги» Григорій Солій, попередні правила, затверджені ще 1973 року, «морально застаріли» й нині вони лише приведені у відповідність з інструкціями Міністерства охорони здоров’я.

«Але Сумам іще пощастило!» — повідомили кореспондентові «Дня» Ларисі НИКОНОВІЙ у Міністерстві охорони здоров’я України. (Джерело побажало залишитися неназваним). — У столиці, та й у більшості міст України вони діють уже давно. «Швидка» не приїде до вас ні в разі легкої травми, ні під час загострення хронічних хвороб. Наші медики і так переобтяжені. Виявляйте свідомість і звертайтесь до нас тільки тоді, коли ви в тяжкому стані».

Однак чи може звичайна людина, не медик, сама визначити свій стан і поставити собі діагноз? На це питання в Міністерстві охорони здоров’я відповісти не змогли.

Сергій ХАНІН, «День»
Газета: