Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Помити» Сковороду, щоб підчистити ідеали

Учора найстаріша alma mater України відсвяткувала день народження
16 жовтня, 1998 - 00:00

З початку XVII століття день 15 жовтня став особливим для Києво-Могилянської Академії. Цьогорічний «день народження» святкувався під девізом присвяти Гадяцькому трактату, який 1658 року офіційно надав Академії «прерогативи та вольності» вищого навчального закладу — найстарішого в Україні.

Урочистості з цієї нагоди відзначені вшануванням нових членів Довірчої ради НаУКМА. До неї відтепер будуть входити, зокрема, банк «Україна» та Київська міськадміністрація, які стануть громадськими опікунами закладу, а тому зможуть бути не лише меценатами, а й брати участь у його адміністративному керівництві. На урочистій частині свята називалися і здобутки, і проблеми alma mater українського студентства.

Особливо багато «вольностей» у студентській програмі свята, починаючи з миття пам’ятника Григорію Сковороді (на знімку) як символічного підтвердження ідеалів чистоти, аж до бурсацького карнавалу з продажем «козацьких страв» — пива та кулішу за символічний же «1 брюх», що дорівнює 1 гривні. Бурлескні витівки молоді не шкодять серйозним концертам і виставам студентських колективів. Отож поважні академічні традиції «Києво-Могилянки» врівноважені пошуком «нових форм».

№198 16.10.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Діана КЛОЧКО, «День»
Газета: