Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Попередній підсумок

Майже через рік після Празького саміту Робертсон відвідає Київ
17 жовтня, 2003 - 00:00

20-го жовтня до Києва прибуде Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Джордж Робертсон. На цiй посадi він відвідає Україну востаннє — адже у грудні цього року шотландський лорд залишає крісло генсека НАТО і переходить на нову роботу.

Україна останні кілька місяців не може поскаржитися на відсутність уваги з боку ЄС та НАТО. Саміт Україна — ЄС в Ялті, на який приїхали топ- лідери Євросоюзу; візит комісара ЄС з питань розширення Гюнтера Ферхойгена, який після призначення відповідальним за стратегію Євросоюзу «Ширша Європа» перший візит здійснив не до Марокко або Росії, а саме до України; засідання Спільного комітету Європарламенту і Верховної Ради, під час якого його учасники здійснили поїздку на західні українські кордони. У листопаді Ферхойген разом зі своїм колегою, комісаром ЄС з питань зовнішніх відносин Крісом Паттеном знову побуває на українській землі. У щільному графіку генсека НАТО Джорджа Робертсона, який залишає свій пост, також знайшлося місце для України.

Представники Альянсу позитивно оцінюють ту динаміку, з якою Україна виконує Цільовий план і План дій, підписані торік під час Празького саміту. Як виглядатимуть відносини України та НАТО, якщо Київ виконає все закладене в обох планах? У бутність міністром закордонних справ України Анатолій Зленко припускав, що можливі такі варіанти, як інтенсифікований діалог і План дій щодо членства. В Альянсі, схоже, про такі перспективи для Києва, принаймні поки що, не замислюються. За кілька днів до приїзду на українську землю генеральний секретар НАТО на запитання про майбутні відносини України й Альянсу відповів: це все одно що стрибати через огорожу перед тим, як ми до неї підійшли. Джордж Робертсон не став робити прогнозів і щодо того, чи зможе Київ опинитися у списку запрошених до НАТО через п’ять років, на саміті 2008 року. Керівник Альянсу лише обережно сказав, що час для таких прогнозів ще не настав, а країни, які бажають вступити до НАТО, повинні продовжувати реформи — як у суспільстві загалом, так і в армії зокрема. Робертсон вважає, що нині відносини України та НАТО знаходяться в дуже хорошій формі. Великі надії на реформи армії генсек Альянсу покладає на свого старого партнера — міністра оборони України Євгена Марчука. На думку Робертсона, Марчуку має вистачити знань і досвіду, щоб модернізувати армію. «Реформи в армії потребуватимуть жорстких політичних рішень, але також і жорстких військових рішень. Однак процес почався, він триває добре, але міністр Марчук має прийняти ще багато жорстких рішень перед тим, як українські збройні сили досягнуть стандартів, необхідних сьогодні народу України. НАТО тільки надає допомогу, ділиться порадами, але саму реформу оборони повинна провести Україна для самих українців. Нереформована армія — це витрати для національного бюджету і для кишень платників податків. Отже, здійснити реформу оборони є дуже логічним», — розповідав Джордж Робертсон автору матеріалу, єдиному журналісту на прес-конференції після зустрічі генсека НАТО з українським міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. У Брюсселі, між іншим, акредитовано найбільшу кількість іноземних журналістів у світі. Проте відвідуваність прес-конференцій на українську тему залишає бажати кращого.

Наталія ВІКУЛІНА, Брюссель
Газета: