Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Порошенко відповів Коломойському

Чи доплатить і «Приват» за свої феросплавні заводи?
26 серпня, 2005 - 00:00

Відповідаючи на запитання, чи справді феросплавні заводи групи «Приват» були придбані за заниженою вартістю, секретар Ради національної безпеки й оборони Петро Порошенко сказав: «Ця інформація відповідає дійсності». При цьому він уточнив, що свого часу Запорізький і Стаханівський заводи були приватизовані за «ціною, що в рази менша, ніж Нікопольський феросплавний».

«Я вітаю ініціативу пана Коломойського (Ігор Коломойський, співвласник «Привату») про те, що він хотів би перерахувати 300—400 мільйонів до державного бюджету за феросплавний завод. Я би також був радий, якби було бажання проплатити за заводи, які йому належать і які були також за безцінь приватизовані таким чином», — сказав секретар РНБО. Він зазначив, що якщо уряд виступить з ініціативою оскарження процедури приватизації цих заводів і буде відповідне рішення суду, то питання наповнення бюджету таким способом «ми можемо вітати».

Раніше, в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня», І. Коломойський підтвердив, що якщо НЗФ повернуть державі, то група «Приват» братиме участь у конкурсі на придбання контрольного пакета заводу. За його словами, якби конкурс відбувався сьогодні, то вартість пакета акцій НЗФ у 50% плюс 1 акція «досягла б 300 млн. доларів, а якщо конкурс відбуватиметься завтра і на ньому буде аукціонна боротьба,... ціна виросте до 400 млн.».

Тим часом керівник одного з найбільших українських металургійних підприємств — Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча, — член парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Володимир Бойко виступив проти передачі Нікопольського феросплавного заводу в руки промислово-фінансової групи «Приват». Він наголосив, що «НЗФ — найбільший у Європі завод, який виробляє феросплави, необхідні для металургійної промисловості. Боронь Боже, якщо це підприємство потрапить до рук «Привату». Тоді він стане повним монополістом у феросплавах і зможе диригувати цінами. Тут таїться велика небезпека». Нагадаємо, що за повідомленнями багатьох ЗМІ група «Приват» уже контролює два інші феросплавні заводи — Стаханівський і Запорізький.

Олена ТКАЧ
Газета: