Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Порушив закон — залиш посаду

Чи не перетвориться «відставка ректорів» на кампанію?
25 березня, 2005 - 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Учора на засіданні колегії Міністерства освіти і науки України обговорювалися шляхи інноваційного розвитку вищої освіти і науки в країні. Ці сфери декларувалися як найважливіші в плані відповідальності громадянського суспільства за рівень їхнього розвитку. Засідання відвідав Президент України Віктор Ющенко (на фото). Почав Президент iз теми, яка хвилює все суспільство, — численних вимог відставки того чи іншого ректора. Не секрет — і «День» писав про це, — що часто вони викликані елементарним зведенням рахунків. Президент закликав керівників вищих навчальних закладів, які «поводилися, порушуючи закон», — примушували студентів голосувати на виборах за того чи іншого кандидата, подати у відставку. Хочеться вірити, що в даному випадку ключовим усе-таки є слово «закон».

Президент також пообіцяв провести гучні та зразкові розгляди справ тих ректорів, які виявляться замішаними у корупції під час вступної кампанії, а також попередив усіх представників того чи іншого рівня влади щодо телефонних дзвінків з питань влаштування до ВНЗ. В. Ющенко також вимагає дотримання пропорції бюджетників та контрактників у державних закладах, прописаної в Законі України «Про вищу освіту». Згідно з цим законом, навчатися за рахунок бюджету у ВНЗ має не менше половини його студентів, сьогодні ця категорія становить 39%, а решта студентів самі оплачують своє навчання.

Виступаючи на засіданні колегії, міністр освіти Станіслав Ніколаєнко звернувся до Президента з проханням підписати указ про підняття престижу професії вчителя. Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що на сьогоднішній день дуже гостро стоїть питання кадрового забезпечення сфери в Україні. Так, за словами міністра освіти, на початок поточного року в Україні було понад 1600 вакантних місць учителів. Найбільший рівень вакантних місць в Одеській, Миколаївській областях, Криму, а також у Києві. «Це за умови, що в цих регіонах є по два- три університети, які готують педагогів», — відзначив Станіслав Ніколаєнко. За його словами, також серйозною проблемою є те, що кожен сьомий учитель у школах — пенсійного віку, а в містах — кожен шостий.

На колегії відзначалося падіння рівня якості вищої освіти — до 500 кращих світових вищих навчальних закладів не входить жоден український університет. Президент розпорядився у 30-денний термін розробити детальний план змін у вищій освіті, спрямованих на набуття вітчизняною освітою європейської якості. Щодо незалежного тестування, розпорядився про його стовідсоткове впровадження для вузів України з 2006 року, а не з 2007, як планувалося міністерством. До речі, іспити, які здають зараз випускники шкіл у поки ще експериментальних центрах тестування, зобов’язані зараховувати всі ВНЗ уже з нинішнього літа. Минулого року це правило стосувалося лише тих, хто брав участь у експерименті, а інші ж вищі навчальні заклади мали право діяти на власний розсуд.

Людмила РЯБОКОНЬ, «День»
Газета: